RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Sunday, November 28, 2010

New Castle : Day 2 - Off To Kampung Papa

OK OK OK.....dah berderet gambar dalam draft......ada banyak post tak update lagi,,,,,my MAHA job , my girlfriend Baby from Melbourne balik sini , my Matrade job , Yna's birthday in PD & more on my Raya Haji trip........banyak space gambar dah I guna....now dah 94%......Ada jugak suggestions for me to switch to WordPress , some suggested that I simpan my photos elsewhere and just give the photo links in my posts.......some also suggested that I letak sikit gambar in my posts......hmmm.......will think about it. At the rate I'm going , rasanya mid December I dah kena start blogging kat new blog , Big But Beautiful 4! Will you follow me? Hehehe......and NO,,,,,still I have no intentions to make money from this private blog of mine *wink*


A rose on the breakfast table.......hahhhhh.......bila laa nak dapat the luxury of having fresh cuts of roses in the house everyday??????


My breakfast on day 2 in New Castle......ada scrambled eggs - sausages - bake beans & ayam masak merah! Hehehe!


First stop of the day.......off to the White Sands! Hehehe! Banyok namo ore putih sini.....

Our destination - Kampung Sungai , Bachok , Pasir Puteh , Kelantan. It's about half an hour's drive from Kota Bharu. Ni kampung my dad. Dekat dengan Pantai Irama. I ingat-ingat lupa junction nak masuk kampung my dad ni.....well , bukan selalu I datang sini. Yang kelakar nya,,,,,bila I cakap kat my dad yang kita dah sampai area kampung dia......dia kata belum & jauh lagi. I'm good with directions and I do remember landmarks very well. That I can give credit to myself unlike MP,,,,,he's lousy at it. Selalu bertekak dalam kereta. I kata kita dah lalu sini & dia kata belum. Bila I kata kita tak lalu sini , dia kata dah lalu.....dulu azab jugak nak bertegang urat pasal directions bila pergi out-station , now I have Yna to prove me right...hehehe!



First stop kami singgah rumah my cousin sister Rahimah. My dad terus peluk cium kakak dia Mek Esah. Sure laa menangis sebab Mek Esah tak sangka my dad datang Kelantan raya ni. The last time jumpa was 5 or 6 years back kat rumah Mek Esah in Sungai Petani. Ni dah setahun dah Mek Esah tinggal dengan anak dia Kak Rahimah kat Kampung Sungai ni. Part ni yang sedih sebab bila dah tua-tua , ibubapa harap-kan anak-anak bawa diaorang jumpa siblings mereka yang masih hidup. I faham.....sebab I dibesarkan dengan kasih-sayang pada semua. Takut pulak nanti anak-anak buat kat I apa benda tak elok yang pernah I buat pada my parents. Dah sedar that hidup ni berputar. Me & MP are not on the same path when it comes to issues like this. MP still values privacy & his own space. Masa muda memang I dulu pun fikir macam tu , ni MP dah 50 & I dah nak masuk 40 tahun.....space mende nya. We need people around us. I tak nak mati sorang-sorang.


Sempat jugak my dad jumpa kawan lama dia kat Kampung Sungai ni......kat kampung orang panggil my dad Adik Awe......hehehe! 14 orang adik beradik.....siap dengan kembar semua.....and my dad yang paling bongsu.


Mek & Mok


Raya haji kat sini mesti ada ketupat palas inti daging! Tapai pulut is another favourite too....


Sedap.....I memang suka ketupat ni.


MP pun suka. The last raya haji that we came , he ate loads of these ketupat at one of my cousin's place.


Owh...yeahhh.....


Semua kecek Kelate....so my Johorean town-boy partner ada mengong sikit laa.....hahaha!


Masa sampai tadi , Kak Rahimah & her neighbours baru selesai lapah lembu korban. Memang masih fresh lagi. So we were invited to stay for lunch. If you are a Kelantanese,,,,,you'll know that there is no way for us to say NO to a "make nasik" invitation.....especially kalau close family members.....memang payah nak escape.


So we stayed. Borak-borak.....



Yna layan PSP.......



Hmmm......sup daging korban in the making....


I took the opportunity to jalan-jalan around the house. Ada barn tembakau. Kak Rahimah & her husband Abe Din memang rajin tanam tembakau.


Ada kangkung which leads to a small pond....belakang rumah ni dalam 100 meter ada sungai tapi I tak pergi.......dulu masa kecik-kecik kalau balik Kampung Sungai ni , I rajin tangkap pepatung dengan my brother kat tepi sungai ni....


Dulu jalan Kampung Sungai ni tak sibuk , sekarang.....woowwww! dah busy.....kereta bukan main laju lagi berdesup kat jalan kampung ni.


Lunch daging qurban....Alhamdulillah.


Ni time nak balik.......left them together for a while,,,,,,let them have their moment. Sedih.....entah dapat jumpa lagi tak lepas ni........I'm sure that was what's lingering in their minds....hahhhhh.......


Till we meet again tomorrow sebab my dad buat plans dengan suami Kak Rahimah nak ke Kuala Besut to meet his uncle. Seriously , the trip to Kuala Besut wasn't in the plan and guess what , MP dah pop-pet pop-pet kat I about it. He was reluctant to go. Hmmmm.......I nak cakap apa kat my dad? Nak cakap kat my dad yang MP tak nak pergi sebab dah ke Trengganu dah tu.....to the locals , Pasir Puteh to Kuala Besut tak jauh mana pun......dalam setengah jam je katanya.



Entah lah....sepanjang-panjang jalan ke rumah anak sedara my dad Norizan , MP dok mengarok kat I saying that my dad should consult with him first before making any plans. Eh.....dia lupa ke yang my mom ada kat dalam kereta sekali dengan kita? Well , that's how nice my parents are to MP. They will not say a word. Tu yang MP kadang-kadang lupa.......


Ni rumah Kak Norizan , anak saudara my dad from his deceased older sister Rokiah. Memang lama sungguh my dad & myself tak jumpa Kak Norizan.


Baru rumah kedua......my brother dah lepak......lepak kekenyangan...hahaha!


Cousins.......Me & Kak Norizan.



Next destination - rumah my uncle kat Jelawat. Tapi sebelum tu singgah at the famous pantai Irama sekejap. MP memang tak berkenan sebab nanti kereta kotor dek pasir-pasir pantai yang halus tu tapi kena laa ikut jugak......hehehe! We all made our way to the beach except for MP. Member lepak minum air kelapa kat gerai-gerai makanan yang buka on the first day of raya.


Cantik........


Tapi ombak kuat......bahaya laa pulak.......


Budak-budak dah nampak air.........mesti nak main air jugak......


Adriel tak suka sangat.......ni first time kaki dia penuh pasir , guess he's not comfortable.....


Brothers , Rhyan & Rhyzat......


Yna & Ian had a great time at the beach......


MP lepak sini.....after a while,,,,,,kita semua pergi cuci kaki and joined MP kat gerai makan.


Goreng-goreng ni banyak dijual kat sini. Dari ikan , ke sotong , ke segala macam bebola , sausages.......semua goreng tepung. Kita pilih apa kita nak then they will re-fry them for us.


That was our tea-break........



Continued our raya visits , ni rumah last for the day.........nak jumpa my uncle Zakaria aka Pak Cik Ya to us. Dia ada rumah sendiri but chose to stay kat Pondok. Nak devote himself to religion. Ya,,,,,I faham tu. Bila dah sampai masa , one would wanna habis-kan masa yang ada dengan ibadah & nothing else........but can't we.......hmmmm......nevermind.........I kena belajar lagi.


He left everything he had to stay here with his wife , Mak Cik Timah. Dulu my uncle ni berkhidmat dalam army & he stayed almost everywhere in Malaysia. Last position was Pegawai Waren II kalau tak salah. Yang mengusaha-kan Pondok ni anak Pak Cik Ya sendiri , my cousin Zaliza & her husband. Hmmmmm.....I still have to process this whole staying in a Pondok concept when you can have the comfort of a normal home.....am not there yet on this part. I still want comfort.


My dad dengan Abe Ya dia.....


Nama tempat ni is Pondok Islahiah dekat pekan Jelawat. Dalam kawasan Pondok ni ada masjid sendiri & yes......keranda!!!!! Semua dah siap.......anytime beb....anytime!


When we arrived Mak Cik Timah tengah proses daging korban......siang tadi dia buat satu kawah besar lontong untuk jamu everyone.


Makan , makan , makan lagi......


Ramos - Pak Cik Ya - Adriel - Papa


Cousins , my brother with anak Pak Cik Ya , Zakir. Depa ni sama umur tapi haluan lain-lain.....macam langit dengan bumi. Zakir ni orang Tabligh. He's leaving for KL the next day. Katanya for 30 or 40 days cam tu lah....untuk apa? Tak pulak I tanya. In the next pic,,,,,me & anak Pak Cik Ya yang sulong , Abang Zahari. He's like us , still very much in the normal world. A teacher in Sungai Petani. Pak Cik Ya ada seorang lagi anak lelaki kat KL , Zamizi......selalu in touch dengan MP , hal business.


All the ladies.....yang sebelah my SIL Yatie tu is Zaliza , owner Pondok Islahiah ni. She'll be leaving for Syria with all her kids & husband to belajar agama end of this year for no one knows how long leaving everything she has behind. Oh my!......do our religion really demanded us to do all these things? Maybe yes , maybe no.........I don't know. All I understand , He promised to give us kesenangan dengan usaha and where can I find Him asking us to leave what He had given? OK pengetahuan I cetek lagi bab ni........if this way is true.....may He give me the hidayah to fully understand it. Amin. Yang sebelah Zaliza is her elder sister , Zalina......a school teacher in Tanah Merah.


We left masa masjid kat dalam kawasan rumah my uncle mengalun-kan Azan Maghrib. Sampai Kota Bharu , semua dah lepak. Had a Maggi Cup late dinner. Mandi-mandi......tidur. Kepenatan. Another long day esok.


A note for me : My mind is elsewhere........

1 comment: