RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Sunday, November 28, 2010

New Castle : Day 1 - Eidul Adha Eve

Tuesday - 16th November 2010


Esok Raya Haji and we pushed off to New Castle aka Kota Bharu around 11am-ish with my mom. My brother gerak lebih kurang time sama jugak with his family & my dad. My dad lah yang excited sangat nak balik raya ni......can't blame him.....his siblings & family members ramai kat Kelantan tu. My dad harap-kan kita anak-anak bawak dia balik , so when we agreed....he was very happy.

Guna jalan Gua Musang........Yna tanya how long before we reach KB? I told her about 7 hours. This time around jalan tak jam sangat macam masa we went back for Raya Haji some 8 years ago. Masa tu Yna baru 6 bulan rasanya.......Dekat 10 jam on the road....jalan jam gila babi.....Kali ni jalan OK-OK laa traffic dia tapi............ada tapi.........tapi yang sangat besar sangat.........MP bawak kereta kalah pelesit!

He was driving like I don't know what......speeding & taking over cars........no doubt that MP is indeed a good driver.....he knows about safety & his family members were involved in car racing & etc......but I do not in any way appreciate such driving stint that he displayed. Few times I told him to let loose.....not to drive dangerously.......but he don't bother to listen. At one point when he was speeding & over taking uphill *how insane was that!* , a car came towards us. Nasib dapat space sikit sangat to cilok , lucky us..........Tak boleh lah kalau kereta lain ikut dia dekat-dekat , dikatanya orang tu kurang ajar laa bawak kereta macam tu,,,,,mesti nak kena ajar sikit. Cara ajar-nya is to drive macam mad man. At times ada kereta betul-betul lagi 50 meter dah depan muka......Hahhhhhhh.......I told him off , it's useless telling him to slow down,,,,,,,,,,lagi dicakap , lagi dibuat.

I was so pissed off with his driving. Putting myself , the kids & my moms life in jeopardy like that. Dalam hati dok berdoa banyak-banyak supaya tak bertembung dengan kereta lain tengah jalan. I was so scared. Bukan takut mati tapi tak nak sangat mati accident berkecai otak or tercabut kaki tangan kat jalan raya. I was mad but kalau I naik suara or tegur dia banyak-banyak sangat,,,,,dia lagi akan bawak menggila.

I tahu dia nak cepat sampai , who doesn't? I tahu that he was not game to stop at Gua Musang for lunch sebab ramai sangat orang. OK , I gave in. I also know that he's the kind yang tak akan divert masuk ke laluan yang off the way dari yang dia perlu lalu just to find food. OK , I gave in. Tadi sebelum bertolak tak breakfast *also because MP hates the idea kalau nak travel jauh , keluar rumah singgah dulu makan kat Craven ke....then baru push off.......hooo......not MP*. We stopped at a Shell station somewhere after Kuala Lipis *I think*.......for a toilet break & beli roti , snacks & drinks.......makan dalam kereta. Sampai KB tak stop mana-mana.

Marah sebab dia bahayakan nyawa orang lain. Rasa tak patut sangat dia bahayakan nyawa I & anak-anak & mak mertua dia macam ni. Dalam hati ada satu lagi rasa yang nak sangat I buat to end all this.......tapi biar lah niat yang satu ni I simpan dalam hati. Tuhan maha tahu. Kalau Dia mahu-kan ianya berlaku , maka berlaku-lah ia.........Kalau MP sorang-sorang , dia nak bawa macam mana pun....itu hal dia. Mulut ni ringan sangat nak cakap macam tu kat MP tapi,,,,,,I tak nak kasi dia marah. Kang dia marah lagi berdesup dia bawak. Itu antara ego MP di jalanraya. Ego yang sangat boleh memakan diri. I'm sad that MP let his ego take over him on the road. It's a stupid thing to do but how can I make him stop? He won't listen. To him , such driving is acceptable. Walaupun tak laa hari-hari dia drive gila macam ni tapi selalu sangat especially kalau jalan lama. Kalau kat highway jarang pulak dia nak drive macam hantu ni......paling-paling pun over take & kejar-mengejar kereta lain.

Deep in my heart........I takut sangat kalau satu hari I dapat news that something terrible happened to him on the road. Tak kan sampai bila-bila he'll get away with miraculous driving like that , takut sangat satu hari that he won't be lucky on the road. Dah banyak kali I suara-kan kebimbangan ni pada MP that I've come to a point to stop telling him. MP's life is in His hands.......not mine. I can do so much.

Am just sharing this piece of story with you because I know that there are women out there who has similar partners just like MP when they are on the road.....perhaps you can tell me what to do coz all I can do when MP starts driving like nuts is to buckle up my seat belts & start praying ,,,,,,,and if should the Angel Of Death appears before me,,,,,,I've prepared myself with the Syahadah. Yup! That's how frustrated and scared I am.....


7 jam kemudian...............


Finally.......selamat sampai ke New Castle.........

"sampai memang sampai,,,,,tinggal lagi azabnya saya yang tanggung lebih......." dialog Ajis in Seniman Bujang Lapok. So so true!



Lebih kurang sebulan dah booking hotel for our trip to Kelantan ni.....Stayed at Crystal Lodge Kota Bharu.


We took 2 family rooms.....bilik OK tapi , ada replica tingkap je,,,,,but no tingkap! Bilik my parents terus tak de tingkap. What to do......time festive ni tak boleh laa nak demand tukar-tukar bilik.....memang tak dapat coz hotel fully booked.


Memang lapar sangat-sangat.....tanya orang hotel kat mana kedai makan around the area.....ada banyak tapi semua tutup due to raya. Then I ternampak satu Kopitiam kat far end & just across the hotel. Terus jalan ke situ.


Macam-macam yang diorder.........laporrrrrrrrrrr!


I had Nasi Gulai Ayam & Hot Honey Lemon. Few days before raya I was coughing. Bukan batuk kahak tapi dry cough. Bila temperature sejuk , i'll cough non-stop. Yna pun kena jugak batuk-batuk tu.


More food,,,,,toasted buns with kaya & butter......


Yna had nasi lemak with ayam goreng & some prawn fritters.


......and telur separuh masak lagi........don't blame her. Memang jatuh ketegori kebulur dah kitaorang hari tu...


Lepas makan walked back to the hotel.......


Ni story my dad & my brother. Depa terlepas masuk junction ke Kuala Lipis & drove straight ke Temerloh - Gambang - Kuala Berang route to Kota Bharu.


.....and they finally arrived.


My nephews , Rhyan & Rhyzad with my SIL Yatie.


After we've freshen up,,,,,,keluar cari supper kat KB. Most kedai makan tutup. So terjah KFC kat area Mydin - Juita Inn , lupa nama jalan. Penuh orang........tunggu jugak. Dekat setengah jam baru dapat tapau KFC.


So that was our malam raya qurban..........tomorrow will be a long day. Banyak tempat nak pergi.


~ TBC ~


A note for me : I need you. I miss you.......

No comments:

Post a Comment