RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Wednesday, November 3, 2010

Konvo UniTAR

Ada raptai konvo UniTAR kat PICC Putrajaya. My first time nak ke PICC. Before that Bell & Ikhmal will be meeting me at my parent's place. Park kereta kat situ for 1 day. Kak Siti fetching us kat sini. Ramai yang nak cramp dalam kereta Kak Siti from Ampang to Putrajaya today! Apapun , I tetap kena duduk depan....hehehe! Sorry adik-adik.....


From my parent's place we went to Axis Atrium , newly opened shopping centre in Pandan Jaya. Nak fetch another student Mujaheed & Syana. Since kita-kita semua tak makan lagi......we tapau some bread. Makan dalam kereta. Sedap pulak bun muka Spiderman ni , ada cream cheese kat dalam....nyum nyum nyum! SO,,,,,6 of us traveled to Putrajaya dalam Waja Kak Siti.....nasib baik Bell & Ikhmal ala-ala size comel......


We're @ PICC for the event that's stated in the above pics.


Tak lama after we arrived,,,,,,mula rehearsal dengan group koir UniTAR. Four of our students from the studio were being invited to join the choir........


Penat ye teacher....hehehe! Lately Kak Siti memang kerja non-stop. Pity her but what to do , orang tengah nak service dia and not a substitute vocal teacher. Dulu masa Kak Siti di company lama , Kak Siti ada employ vocal assistants tapi still at the end of the day , clients nak dia jugak yang ajar. So bila Kak Siti decided to open this new vocal studio with me , we've decided that only Kak Siti yang ajar. Siapa pun student-nya,,,,,Kak Siti yang kena ajar. I boleh ajar tapi I tak nak sebab I lagi selesa buat vocal arrangements & assist Kak Siti bila perlu. Being Kak Siti's vocal student for 4 years does not mean that I can just teach macam tu je. Unless I ada Gred 8 Vocal dari ABRSM or Trinity ke , lain laa.....Walaupun apa yang I belajar dari Kak Siti selama 4 tahun tu sama je syllabus macam yang Kak Siti belajar kat ITM dulu , still,,,,,,I won't allow myself to teach. Assist Kak Siti boleh tapi tu pun mesti under her supervision , kalau tak,,,,,I tak berani.

Selalunya I will assist Kak Siti bila masuk sessi Teknik Persembahan. Tu I berani sebab am a singer by profession. I have hands on experience to share with students. Bab Teknik Vokal , I tak cuit,,,,,itu part Kak Siti but to help explain or give example or counter elaborate.......tu I boleh celah-celah based on my personal experience & apa yang I faham mengenai Teknik Vokal. Kalau setakat nak ajar a choir group in general tu boleh laa.....tapi kalau sentuh part Teknik Vokal,,,,,itu pengkhususan Cikgu Siti Hajar. Was-salamu. :-)

Walaupun I dah lama giler tinggal-kan bidang nyanyian , I never stop learning. I live with my music everyday. I make use of the music skills that I have. I make my own music. Composed & arranged my own songs. Polished up on my harmonizing skills *selalunya dalam kereta masa nak pergi ambil Yna....I will sing in my car*. At the studio I will usually spent time before class starts to polish up on my piano.....cari chord lagu....buat vocal arrangements & harmony lines,,,,,,those are the extra skills I got over the years......

Take 5......Azsh Raz on the phone,,,,,,Syana tengah menghafal lirik & Mujaheed tengah fikir nak pergi beli kasut hitam kat Alamanda. Kes lupa bawak.....


Bell & Ikhmal sempat ikat rambut lagi........



Sambung rehearsal lagi satu round......



Akhirnya selesai for today. Ni tengah tunggu masa nak ke Palm Garden Hotel. Checking-in there sebab esok katanya pukul 4 pagi dah kena bangun......Aiyooooo awal-nye.....


I dapat 1 bilik dengan Kak Siti tapi she's not staying at the hotel. Dia ada meeting Felda malam nanti. That means I'm sleeping alone tonite.......


After checking-in I pergi bilik Bell & Syana. Join diaorang makan pack-dinner yang diberi. Lepak-lepak dengan the girls & Ikhmal pun join kita jugak. Layan tengok drama bersiri Ahmad Durrah........hmmm.......I've always like to see Rusdi Ramli berlakon. FYI Rusdi's first on screen debut was with me. He acted as my on screen boyfriend. It was in a tele-movie titled 'Di Sebalik Cahaya'. Masa tu casting best.....Kak Yan pun ada *Azean Irdawaty*, we played the lead roles in the tele-movie. Sweet. Yes! I had a crush dengan Rusdi Ramli masa tu!!!! Can't blame me laa dude,,,,I was 17 & he was very young , charming & so cute.....owh.....and very soft spoken & polite as well.....hahhhhhhh!


After watching Ahmad Durrah , I balik bilik. Mandi. Bila dah sorang-sorang kat bilik hotel ni , paham-paham je laa......terasa macam ada 'benda' dok usha kita je. Nak mandi pun tak tenteram. Mula tarik shower curtain,,,,,,pas tu tolak-kan ke tepi so that i can see the mirror......Heeeee.....takut. Tapi kena buat berani laa jugak. Dah sorang , nak buat macam mana.....


It was nice to have the room all to myself tapi tu lah.....cuak semacam pulak.


Mata mengantuk , esok pagi nak kena bangun awal......takut nak tutup mata. Uwaaaaaaaa!!!! I layan tengok cerita Jurassic Park 3.......semua lampu I bukak.....order burger lagi.......all in the name of,,,,,,,,takuttttttttt......


Hmmmm.......semua bantal I ambil....hehehe! 4 bijik,,,,all for me. TV I bukak , lampu bathroom I bukak , lampu kat pintu masuk pun I bukak , lampu kat dressing table pun I bukak , lampu katil I bukak........yang tutup cuma lampu kat katil sebelah je....hehehe. Around 2am-ish.......I terlelap....tapi tidur ayam,,,,,tak nyenyak. Kat sebelah katil tu dah laa ada kerusi , terbayang pulak cerita-cerita hantu yang momok duduk lepak kat kerusi tengok kita tidur....huuuuuu......ngeri ngeri.....then teringat pulak momok terapung kat atas muka....uwaaaa.....Seriously , I can't sleep. The spooky feeling was too strong.


I dah set jam to wake up pukul 4 pagi. The choir group yang sebenarnya kena bangun time subuh ni sebab nak kena make-up & buat rambut. Their group leader , Encik Wan dah standby-kan make-up artist & stylist for the guys & gals. I can take my time coz I make-up sendiri je. Sebelum mandi subuh....huhuhu.....I pekena seketul butter cake *yang beli semalam kat Axis Atrium* with a cuppa tea.


By 6am-ish my team *Bell-Ikhmal-Syana & Mujaheed* dah siap make-up. They took their bags and lepak in my room.


Finally , 7am-ish we pushed off from Palm Garden to PICC naik bus yang UniTAR sewa.



Muka beku.....pepagi buta dah kena tempek make-up.


My first konvo attended after 22 years!


The last time I attended a convocation was of my mom's. Masa tu my mom graduated from Universiti Pertanian Malaysia , dia buat Bachelor Degree Pendidikan Bimbingan & Kauseling. So proud of her masa tu.


Ni performance pertama , ada upset sikit sebab Kak Siti terlewat 2 minit before they asked the choir members to go up on stage. So Kak Siti tak dapat laa nak conduct. Bukan apa,,,,,nak naik bukit PICC tadi memang jam giler plus hujan selebat-lebat tidak pagi ni......Tapi surprisingly , choir members did a very good job. They were good. Tak macam masa daily rehearsals.....notes & pitching ke laut , ke bukit , ke gunung.....but this morning,,,,,,without Kak Siti.....eh! bagus pulak!


Lepas nyanyi 1st round , sessi cakap-cakap sikit kat back stage. Kak Siti admitted her mistake of being late and we all learned from it. In future kalau ada show awal-awal pagi macam ni,,,,,it's better for performers to stay near to show venue or kalau buat kat hotel,,,,,,stay kat hotel tu. As for Kak Siti,,,,,she had no choice but to stay in KL sebab semalam dia ada meeting around KL , habis lewat & she needed a rest too. Naturally dia terus balik Ampang instead for driving all the way back to Putrajaya. Still , as a performer......the fault is still on our side sebab penganjur dah sedia-kan penginapan & transportation to show venue. Noted.


Then around 9am-ish,,,,,,team choir pergi breakfast. Nasi Lemak - hujan - next show is at 12pm-ish......wohooo..........kelat mata woooo....


Budak-budak choir lelaki ni most of them ambil bidang hospitality & culinary......so basically the topic perbualan kat meja makan was about chefs & food & Food Channel......I like!


Mengantuk & senyum paksa for the pic........hehehe!


Wohooooo.........this was a culture shock for me. Semalam I dah nampak banyak sangat flower-flower bouquet kat luar dewan. I tak tanya siapa-siapa laa coz I thought it was for the graduates. This morning lagi penuh ruang legar dewan dengan vendor-vendor yang jual bunga. Even on the way nak naik ke bukit PICC ni pun ramai yang jual bouquet-bouquet bunga kat tepi-tepi jalan. Ooooo.........untuk dijual rupanya. It was for family & friends yang datang convo to buy and give 'em to the graduates..........hmmmm.........sorry laa , gwa kuno sikit. Like I mentioned earlier , my last convo attended was 22 years ago.....things had changed. Dulu tak de bunga-bunga , teddy-teddy bear bagai macam ni. Hanya ambil ijazah je. Ni dah macam.............hmmmmm.....entah laa. Satu budaya yang I kurang nak boleh appreciate. Even Kak Siti pun agree.......it's too much.


With part of the choir members......


Yo yo....orang lain punya convo laa woiii....selamba kodok je , kite-kite guna platform ni untuk ambil gambar...hehehe!


Touch up time before second show.....MAC ye dek non....


Kali ni baru Kak Siti dapat conduct choir group.



Yes....I was like a mad woman dok click , click gambar....


Choir UniTAR 2010.....with invited members Bell - Ikhmal - Syana - Mujaheed.



Belakang stage after the show......sanggul semua pulang balik......kot-kot semua kasi balik....bulu mata simpan for next show.....


The choir group with Cikgu Siti Hajar & group leader Encik Wan *in white*


OK.......dah habis.....jom balikkkkkkk.....I nak tidurrrrrrrr!!!!!



A note for me : Charming & soft spoken......ya,,,,,,I know a guy of such *wink*

1 comment:

  1. me unitarian jugak..hehehe
    en. wan tu my friend/lecturer..

    ReplyDelete