RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Tuesday, October 19, 2010

Long Overdue : My Ramadhan Till End Of August

This post was kept in my draft since bulan puasa lagi........seriously long overdue! Hahhhh.....post jugak-lah since now I ada masa....



This is my attempt to speed up updating my long over due happenings in Ramadhan.........dah nak raya dah siol.......


27th August - 17th Ramadhan

It's a Friday and I received an sms from Bell *Kak Ram's daughter* telling that she's at Dr A's clinic. I was like,,,,,,,good good good......why? coz she can help carry all my raya gifts that am sending to Ampang Puteri today.

I had to reach Ampang Puteri before noon coz during Ramadhan the clinic closes early. I've prepared the gifts earlier and just had to do some last minute adjustments to it.......


Am giving some raya cookies to Dr Ashar & Dr Nasir's staff. Kasi cookies sebelum raya for sure they'll jamah the cookies kalau kasi lepas raya memang tak laku laa....


OK done with the cookies.....


Since last year I've been wanting to include this beautiful crystal beats tasbih to my gifts........So this year I managed to do so. From home I rushed to BMO Wears in Ampang and got them. I suka yang beads tone hijau ni. Ada satu tu tone biru , pun cantik.....gila kejap nak pilih tasbih-tasbih tu........


I made this myself......alah...beli basket & letak bunga je,,,,bukan susah sangat pun. It's for Dr A's mummy in Temerloh *smile* , yes.....inserting the crystal beads tasbih together with it. I hope this small gift will put a smile on the old lady's face as this year's raya will be a different raya for her without her loving husband.


This is for Dr A's sister for the warm hospitality when I came to visit recently.........


Taking all these gifts together with Dr A & Dr Nasir's gifts that I specially ordered from Giftlab. *simpan kat studio*. Selalunya the raya gifts for the docs will be delivered straight to their clinics but this year I had to send them myself coz I nak include-kan my personal raya card & the tasbih. Oh ya...my raya card...you have not seen my raya card yet ya.......nanti lah......settle-kan post ni dulu....

So hari ni selesai hantar gifts ke Ampang Puteri. ....tadi kat clinic memang tak nak kacau Dr A just hantar the gifts je........lagipun on a Friday he'll have to rush things up at the clinic coz dia tak nak terlepas solat Jumaat. Knowing Dr A he'll never say no kalau nak masuk jumpa dia kejap tapi tak nak lah......nanti kalau I enter-frame , dah buang masa dia. On the way balik , tetiba terperasan kereta Dr A betul-betul in front of my car........bila pulak dia keluar dari APSH? Our cars stopped kat traffic light Flamingo........hmmmm.......gave him a call *wink*.......

Absolutely made my day.


28th August - 18th Ramadhan

Hari ni I kemas rumah sikit-sikit........so bila dah start buat kerja , malas nak keluar mana-mana. Suruh MP beli lauk & I masak nasi je kat rumah. Then Yna pulak nak makan Sup Bayam. Called MP suruh dia singgah Giant to get what I needed for my spinach soup.


Made Yna process those spinach after I've rinsed it clean. Suruh Yna kacau-kan telur , nak buat telur dadar.


Masak sup bayam spedo......hehehe! In a pot , just add water - shallots - spinach stems - salt to taste , heat on. Bila batang bayam dah lembut , in goes the leaves & prawns........


Owww yeah.......siap.


MP balik siap beli drinks.....stok untuk raya.


29th August - 19th Ramadhan

Break-fast kat DePalma Hotel Ampang hari ni. Lepas ni nak ke Westin Hotel in Jalan Bukit Bintang,,,,,,meeting up with my girlfriend Dayang Suraya from Bintulu. Dia bawak-kan I kek lapis from Sarawak. Nice.


We got a nice table dekat dengan dessert. Earlier MP had to come and pay first kalau nak tempat yang tak terperosok. Sebab MP yang nak makan kat sini , dia sanggup datang bayar tanpa mengomel.....hehehe! These days , I'll go with the flow selagi daya,,,,,ikut apa dia nak , janji MP tak bising-bising , tak mengarok , tak temper. Penat laa beb. No change. Kalau nak tulis kisah makan hati & kecewa dan sebagainya dalam bulan puasa ni , memang banyak.......tapi I'm not interested to leave those marks in my thoughts. Kalau tulis , one day I'll read about it........no need. Erasing them from my mind. I want out!


My son......he can really eat dowh!


Kat ballroom ada newspaper company buat makan-makan & photo session dengan local celebrities. Nampak my friend V aka Vanida Imran and few familiar faces in the group of artistes tapi I tak pergi dekat pun. Just not me. Not my event , I won't go menempek unless tak dapat elak or terserempak then I'll say Hi. Guess that's my side of the ego......

Tengah makan , V tegur coz dia lalu tepi I.......baru laa I berbual.....told her that I went to see her play Cuci The Musical 2 , twice. Tu pun I tak post lagi.......later-later lah , lepas raya baru update.
I tak pernah bekerja dengan V but we went for kursus kahwin sama-sama. Masa tu I , V , Shidee *suami V* & Marlia Musa attended the kursus kahwin kat Bangsar. Tarikh kitaorang nikah & buat kenduri dekat-dekat.......so we invited each other to go to our weddings.


Makanan kat sini not bad tapi........sedih bila tengok gelagat orang Melayu kita bila buka puasa. Macam tak pernah jumpa makanan. Depa buat macam style makan berhidang kat rumah pulak. Sorang-sorang ambil pinggan nasi & ambil lauk untuk 4-5-6 orang makan sekali! I nak jamah lauk lemak ketam , kena queue........tu adat lah.....tapi after 4 person ahead of me , dah tinggal kuah lemak & kaki-kaki ketam yang tak de isi tu je. Baik lauk-lauk , sambal ke , satay ke , sayur ke.......semacam je.

I write because I'm ashamed that my own people , they are so selfish. Tak de sivic minded langsung. Tak fikir orang lain. Kalau kita cakap depa tak faham concept buffet , marah.......The idea of having a buffet is for each person to take what they want to eat. Pergi duduk & makan. Bila nak apa-apa , pergi ambil lagi. Kalau dah ambil lauk banyak-banyak untuk semua orang makan kat meja,,,,,,,,tu dah concept makan berhidang. Kalau nak makan berhidang , pergi le kedai nasi campur or equivalent.

Ada yang ambil food selagi hendak tapi tak habis. There's so much food to eat in a buffet spread........a couple sitting right in front of me took 5 biji karipap , tu tak termasuk kuih lain lagi. Ridiculous but it happens peeps......so sad. Tamak. Lepas tu tak habis suruh waiter angkat pinggan , buang je karipap yang lebih kat dalam pinggan tu......


After breakfast - nak gi jumpa my girlfriend kat Westin.


This is my friend Dayang Suraya. The last time I saw her was in 2001 or 2002. Ni baru dapat bersua muka balit. Kepala best , boleh head banging punya kawan. I miss my friends in Bintulu....seriously. Bintulu is very close to my heart for many many reasons. Hahhhhhhh.......


30th August - 20th Ramadhan

Semalam Sue kasi I 2 biji kek lapis kukus Sarawak for raya. Yay!


Kek Lapis Kukus Datin Jane & Kek Lapis Kukus Ice Cream Prune.


Semalam balik terus simpan dalam fridge. Hari ni baru nak bukak tengok macam mana rupa kek-kek ni.


Tu dia......ni kek lapis ice cream prune.....hijau dia memang cantik.



Ni pulak kek lapis datin jane. Hmmm....why datin jane? sik lah aku nanya ngan Sue smalam....hehehe!


......while I was cutting the cake for break-fast.....


.......MP sibuk menggoreng sayur bendi dia di dapur.


Hmmmm........jamah sikit sebelum raya.


August 31st - 21st Ramadhan


Tahun ni memang I tak beli raya cookies untuk raya. Beli ni pun untuk nak makan dalam bulan puasa ni. One of the days this week musician Abang Man Kidal came to the studio. Nak enroll anak didik dia masuk kelas vokal & kelas tarian. He came with wife,,,,,,then after a while , keluar lah story yang isteri Abang Man Kidal ada jual biskut raya.........


Yang dijual pulak is the raya cookies yang memang I dok cari-cari. Biskut Sampan! Apa lagi,,,,,terus I beli 2 bekas. 1 Biskut Sampan Kelapa , 1 Biskut Sampan Nestum........sedapppppppppp!


Another one I bought was Tart Labu! Sedap jugak.........tahun ni puasa penuh labu , labu dan labu! hehehe!


One of the days bukak puasa kat Mango Chilli's......


Set nasi & ayam goreng is my fav. Had kerapu 3 rasa......


Alhamdulillah.......nothing happen today.


Peace!

No comments:

Post a Comment