RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Wednesday, October 20, 2010

Long Overdue : My Ramadhan In September

Ni pun long overdue post jugak continuation dari puasa in August. Terperap dalam draft. Layan gambar je lah ek....


1st September - 22nd Ramadhan



Hari ni bukak puasa kat rumah Kak Siti dengan our students.

Sebelum datang rumah Kak Siti , I singgah Bazar Ramadhan Taman Melawati to buy Lepat Labu. Yna pulak nak rendang ayam......Kak Siti pulak bawak balik Bubur Lambuk dari Putrajaya.


Ada Pecal.......bibik Kak Siti buat......


Male & female students......yes , I was Kak Siti's pioneer student back in 1995 lagi......


Turn for my blog........the one in blue is Kak Long , kakak Kak Siti.


2nd September - 23rd Ramadhan

Hari ni I kena berkurung kat studio Cikgu Shafi AF dengan Kak Siti and a group of facilitators from Malacca. Sambung buat Vocal NOSS for Kementerian Sumber Manusia. Dari pagi sampai midnite jugak lah kat studio Shafi........hari ni tiap waktu solat,,,,,me & Shafi ikut Kak Siti.....best. Keluar kejap for buka puasa.

Buka puasa kat Sakura Kristal Taman Melawati........not bad. Lepas buka sambung buat Vocal NOSS balik.


3rd September - 24th Ramadhan
Hari ni I tak puasa. My tooth chipped so I cepat-cepat made an appointment with my favourite dentist Dr Menjit Singh to fix it!. He's the best. Yang penakut nak ke dentist dari kecik macam I ni,,,,,please please please come see Dr Menjit Singh.......he'll make your dental experience a non-scary one.

2 years ago MP gave me fund to do crowning untuk my 4 batang gigi depan but after doing X-rays & teeth mold , Dr Menjit advised me to go for cosmetic dental treatment instead of crowning which is much cheaper. Katanya my gum belum matang. Kalau I buat crowning jugak , within few years my gum will shrink and my gigi nanti tak molek. Today Dr Menjit told me that my gum's ready for crowning already. Tapi Dr Menjit cakap tak payah buat 4 gigi sekali just buat 2 batang dulu sebab gigi I masih elok lagi. Hmmmmmm......kena laa kumpul duit untuk nak buat crowning nih.......budget yang MP kasi dulu dah lama sekian. RM900 sebatang tuh. Kena mintak MP jugak le jawabnya......hehehe! But not now lah. Finally I habis buat semua 12 filling! Hari ni buat scaling sekali......


Fetched Yna from school. 3 of her girlfriends followed her home. Jas-Aida & Hana.


Baru minggu lepas I kemas bilik si Yna.....dah berkubang balik.......


Tengok laa tu.........malas-nye I nak kemas balik!!!!!!!!


Ehhhh.........depa pindah main dress-up kat bilik I pulak.....

Hari ni I'm breaking-fast with Dr. A's staff in Gombak. So I asked Yna & her friends diaorang nak makan apa for buka puasa & I can go and buy for them sebelum I keluar. Sebulat suara diaorang nak makan McDonald's & Pizza Hut! Roger. I called their moms telling that am ordering McD & Pizza Hut for the girls and their moms are OK with it. Suruh Yna ambil order kawan-kawan dia nak makan apa.......


Just look at the messsssssssssss.........

MP came back arond 5:30pm and took charge handling the girls....hehehe! Am off to Ampang Puteri to fetch Linda *Dr. A's staff*. Jem gilerrr babi.......then patah balik menghala ke Gombak to meet Kak Ram & family.

Nama restoran ni I tak tahu but the food was good. Restaurant ni kat tepi jalan , betul-betul depan masjid. Masa tu I dari Danau Kota , lalu Taman Ibu Kota & nak keluar kat main road Gombak , turn right.....the restaurant is on the right side of the road *kena buat U-turn*..........Gombak is off my driving limits. Tak tahu jalan sangat........


Kak Ram yang tukang order. Ayam Goreng Kunyit - Kerabu Sotong......


Ikan Stim & 3 Rasa.......


Kerabu Mangga - Kangkung Belacan.....


Tom Yam & Sup Cendawan.....

Memang banyak Kak Ram order tapi ikan yang dia makan was Ikan Kembung Masak 3 Rasa.......Ikan lain Kak Ram tak makan kecuali kalau buat Ikan Pekasam.

Ni pe'el I bila makan ramai-ramai & banyak sangat lauk......I will take serba-serbi & put them onto my plate......



Di akhir sessi makan........ni je yang tinggal! Pinggan.


Ni anak-anak Kak Ram......


Linda - Me - Bell - Abang Lan *hubby Kak Ram* - Kak Ram


4th September - 25th Ramadhan

Yay! Hari ni shopping baju raya. Alhamdulillah , so far Tuhan masih lagi bagi rezeki for MP to lavish the kids with whatever they want *and I want* during this festive season. Parked our car at Pavilion and walked to Lot 10. For a change , getting something form Debenhams.

Cuba seluar kat luar fitting room je......Dapat jugak kecek MP to get me a long T-shirt & leggings from Ed Hardy.....The T only was RM900+.........erkkkkkk,,,,,tercekik kejap tengok price tag dia. Masa I pergi Ed Hardy Lot 10 ni , they don't carry attires for kids here. So bought an adult hooded jacket in size S for Yna.......I asked them what about a store @ Pavilion yang jual Ed Hardy kids attire & goods. The price range kat situ pun boleh tahan mahal jugak. Beratus-ratus sehelai baju budak. My friend Suraya didn't know that baju-baju Ed Hardy kat kedai tu was counterfeits.....earlier she bought many baju & goods from there for her girls thinking that it was an original Ed Hardy. She spent a lot at the store until I told her about the store. Hmmmmm......In KL cuma ada 3 Ed Hardy original boutique sahaja.......in Lot 10 , KLCC & Empire Subang.

After we're done at Lot 10 , walked back to Pavilion.

Yna just had to get something from Girls,,,,,,some QuickSilver tee's & shorts for little Adriel.

MP is a POLO maniac! He knows his POLO. He treated us all with a pair of the latest in the market POLO foot wears except for Adriel.......he got 2 pairs!


Almost 300 bucks a pair! Lucky boy,,,,,daddy bought 2 pairs for you.

While we were at Parkson , bought few more baju-baju for the kids. Hari ni mood MP OK. Me & Yna wanted to break-fast at Tony Roma's and he was game for it!!!!!!! OMG!!!!!!!! He said OK!!!! Un-sangka-rable!!!! Masa kita pergi buat table reservation for break-fast........it was full. Knowing MP he'll just drop the whole idea and go somewhere else to eat. Today,,,,,,he's willing to wait 45 minutes post-breakfast. We bought this yummylicious huge a Japanese cream puffs to break our fast while waiting for our seats at Tony Roma's.


Finally got our table......Yna wanted plain cheese pizza.



Macam biasa lah......ordered our favs.....ribs mesti ada.....


I had a glass of Shirley Temple cocktail today.......slurppppp!

Sampai rumah , budak-budak flat terus.....I pun ikut lepak jugak. Basuh muka,,,,,tidur. Nite!


5th September - 26th Ramadhan


Hari ni round-round kat Jusco AU2. Buka puasa kat Madam Lim's. Nak shopping raya lagi sikit. Sikit je....hehehe! Actually nak cari sampin for Adriel tapi standard laa....melarat-larat beli macam-macam........


6th September - 27th Ramadhan


Pagi ni I sibuk letak biskut raya dalam bekas kuih ni.....


Bukan satu bekas OK.....but that much! Semua ni untuk cikgu sekolah Yna , untuk Ustazah Yna & couple of friends.


Picture this.....I angkut dalam 12 bekas kuih tu.....berjalan dari parking lot Sri Utama *yang jauh dan panas terik* ke kelas Yna dengan Adriel lagi.........sengsara nya rasa....Mintak tolong cikgu kelas Yna , Puan Kamariah to help distribute them to the teachers. Mean while,,,,,si Adriel buat kelas tu macam playground,,,,,berlari sana sini.


.....center of attraction.....


Malam we went to PJ Hilton for break-fast with my BIL. So much food to choose from the buffet spread. Seriously tak dapat nak rasa semua. Sampai ke luar-luar coffee house tu penuh dengan stalls. As for seating capacity,,,,,,,over flowing sampai ke lounge area , kat tepi-tepi foyer......sampai ke lobby pun depa letak meja for people to bukak puasa. Selalunya tables hanya kat dalam coffee house je.....Penuh gilerr.....


Di kiri meja,,,,,,anak sulong my BIL , Zali with his wife V. Di kanan meja,,,,,,MP & my kids.


Ni semua baru sebahagian dari house workers my BIL.......dari driver - chef - house keepers........semua makan satu table with us :-)


Abang Kadir & us :-)


Sebelum balik......uncle Kadir korek wallet dia to give Yna & Adriel duit raya....which , Mama got to keep.....hehehe!


That's Zed.....my BIL's second son. We had a great time chatting & catching up with family members.


Still ada fans laaa....yang best-nya....masa my BIL was Menteri Pelancongan dulu , he introduced tunduk hormat sambil tangan kanan diletak-kan kat dada sebelah kiri to all yang terlibat dalam industry perhotelan & tourism. Sampai sekarang ni pun if we go to any hotels with him,,,,,,hotel staff will still greet my BIL that way. Nice.


Cucu pertama my BIL , Zidane *my cucu sedara la kan??? uwaaaaaaaa* - Zali - Yna - V & Zed.


7th September - 28th Ramadhan

Hari ni I pergi bank , tukar duit raya. Then buat raya marketing kat Giant BA je. Balik rumah I siang apa yang patut , rebus apa yang patut & simpan elok-elok dalam fridge so that esok nak masak senang. Petang & malam ni tak ke mana.......beres-kan mana-mana yang belum siap , mengemas & sibuk kat dapur.


8th September - 29th Ramadhan

Hari ni busy sikit. Yna tak cuti sekolah lagi,,,,,so berlari ke sana-sini la I. Macam-macam nak kena buat. Mana nak ambil Yna from school.....nak kelola Adik Mok lagi....


Hari ni kek-kek kukus Sarawak yang I order sampai. I order 5 macam. Semua selamat sampai in one piece. Tahun tok mek berraya ngan kek kukus jak. Tambah dengan yang Suraya kasi 2 bijik hari tu.....dah ada 7 biji kek kukus Sarawak. Ahhhhhhhh......best best best.


Dah 3 kali raya I suruh MP tukar ping pong bulbs yang kat keliling bumbung luar rumah tapi dia buat derk je. Geram tau. Pagi tadi , I stopped by the hardware shop kat Bukit Antarabangsa ni and asked them to come and change the whole thing. Everything cost me RM629. NVM.....I pay.


Took off everything , pasang yang baru......now I have a brightly lighted house for Eid!


Kat luar rumah pun dah siap.

Before berbuka tadi , accountant my BIL Kadir came by the house to pass my duit raya for this year. *Smile* Alhamdulillah........some things change but some things doesn't *wink*


Finally , all set to celebrate Eidul Fitri........yes,,,,,,this year I won!

1 comment:

  1. macam2 ada dlm n3 nie....bestlah kak rima dpt duit raya....

    suka tgk umah kak rima byk bunga2 tu, sy suka deco mcm tu..nmpak comel n fres je rumah..suka bunga kat porch tu yg lekat kat dinding tu..nmpak bersri rumah..

    ReplyDelete