RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Wednesday, October 27, 2010

Last Week : Part 2

Sambung from last post........


I got this card for Yna dah lama tapi tak pernah guna......hari tu ingat nak pakai kat Ampang Point masa I beli my 'cool' t-shirts tapi declined. Called the bank and was told that the card was being cancelled. I kata macam mana boleh cancel sebab kat card tu ada expiry date which is in February 2012! I remembered sebelum pergi Penang hari tu , I ada masuk-kan some cash to the card........terima duit OK pulak. Reason given to me was.......the card wasn't being used in the last 6 months. MP dah merah telinga bila dia dapat tahu time I masuk duit ke card tu,,,,,diterima pulak......hehehe! Then later dapat call dari bank telling that the card can be use in 3 days time.

Early this year I did call the bank asking them if I can do an online cash transfer to the card since I tak de savings account dengan the bank......I told them that the card was under my 8 years old daughter's name.........you know what they ask me??? The customer service officer nak cakap sendiri dengan anak I. I ulang balik & told the officer that the card owner is my under-age daughter and I am the mother. I yang hantar the application form to the bank. I yang sign as guardian.......but the officer still insisted nak cakap dengan card owner jugak! Suara I naik laa sikit,,,,,I told the bank officer,,,,,the card owner in my 8 years old daughter. Hiiiii.....memang naik darah time tu. I cuma nak tanya sama ada I boleh buat online cash transfer to the account. Simple Yes or NO answer but jadi kekwat pulak. I nak masuk-kan duit to the account bukan nak keluar-kan pun. Plus....it's only a Mastercard debit card. Masa I made the call I was at the studio so I gave MP's number to the bank officer as Yna's at home with MP. Kalau caed owner tu is an adult , I faham laa,,,,,tu memang procedure but Yna's just a little girl. Depa tak nak cakap dengan emak si minor,,,,,depa nak cakap dengan minor jugak jugak.......uwaaaaaaaaa.....betul-betul COBAAN!!!! Seriously mengong!

Today try guna Yna's card kat Giant BA.....I beli barang-barang nak buat cheese cake....yaaa.....cheese cake....tengok laa nanti apa yang jadi....hehehe!


Last Friday 22nd kat sekolah Yna ada buat jumble sale and Yna asked me for some money *sebab dia tak berani nak mintak kat MP*. She wanted to do some shopping! I gave Yna RM30. When I fetched her from school,,,,,she was so excited when she got into the car. Dia bawak 1 plastic bag full of things that she bought from the jumble sale. Dia beli lots of stickers , hair bands , 2 baju *yes...2!,,,,,both colour pink lagi!* & a pair of shoes. Satu baju yang dia beli I tengok kecik,,,,,satu lagi OK laa , dia muat. Both costs RM10. I asked her tak malu ke pakai balik baju yang kawan dia tak nak? Dia cakap tak malu.......hmmm.......OK. Bagus laa dia rasa macam tu. Then dia tunjuk-kan I kasut yang dia beli for RM5 sepasang,,,,,,,,dia gasaknya beli kasut yang dah koyak rabak! Mengarok laa I kejap. I asked her to look back at the shoes. I tanya dia,,,,"Yna nak pakai ke kasut yang dah koyak-koyak macam tu?" She said no. I told her not to let her father see the shoes that she bought........nanti menanah kena lecture dengan bapak dia,,,,dengan I I sekali tumpang menanah telinga sebab kasi-kan duit. Hiiiiii.....selisih. We're going to Jusco AU2 for lunch and I told her to get rid of the shoes ASAP! Sampai Jusco , terus buang dalam tong sampah.


We had lunch at Lerk Thai. Tried the set lunch.....Not bad. It comes with few choices of drinks.


While we were eating MP called and he'll be joining us at Jusco.


10 minutes after the call , MP pun sampai.


Lepas makan,,,,,beli barang lagi kat Jusco....suruh Yna sign card dia lagi.....selamat cash I.



A note for me : Cis Bedebah *wink*

1 comment:

  1. SEKADAR UNTUK BERKONGSI INFO AGAR TAK TERPEDAYA
    dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-

    1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :
    1) McDonald
    2) A&W
    3) Secret Recipe

    Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
    1) Victoria Station
    2) Kam Lun Ta
    3) Lotus Family Restoran


    Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :
    1) San Francisco Steakhouse
    2) Chicken Rice Shop
    3) Kiwi Express

    Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .
    Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIMkecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.

    2. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

    3. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.

    4. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal kerana tiadapapan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome Café, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.


    Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.

    5. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( JabatanAgama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM , Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM , manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.

    6. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM .

    9. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King , maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.

    10. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.

    11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM , maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut

    ReplyDelete