RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Friday, October 15, 2010

Dumb Cooking : Fast & Easy

A day after the party.........bangun lewat sikit. Urat - urat kaki sakit sebab I berdiri lama semalam especially time kat dapur memasak & etc. Hari ni malas masak. Panaskan balik apa yang ada for lunch........

My girlfriend Zack tak datang tapi dia kirim hamper ni kat Normi. TQ Babe. Semalam Harry datang bawak buah-buah ni. TQ Darl......


Bila dah ada rambutan , kena laa I kopek. Kalau I tak kopek-kan,,,memang MP takkan cuit,,,,,sampai laa rambutan tu busuk dok display atas meja.

Nite comes,,,,,,tetiba no electricity. Tadi petang air tak de......Baru 5 minit tak de karen,,,,,,badan I dah melekit-lekit. Ajak MP keluar pergi shopping complex just to kill time or have dinner kat mana-mana ke......dia tak nak. Dia kata dia tak mandi lagi satu hari.......slowly I said sambil mata kat laptop *on battery power* , "make it an acception laa.....have to break the rules sometimes...." *knowing that MP tak suka keluar rumah kalau dia belum mandi especially kalau nak ke complex or jalan-jalan* Nak tak nak berlilin & berkukus laa I anak-beranak sekejap.

After 10 minutes , he asked us all to get ready to go out. Kalau I tak tahan panas,,,,,,MP lagi laa tak tahan. Dia dah mandi peluh laa tu,,,,,sebab tu ajak kita keluar. Went to Jusco AU2 , dinner kat Sakura Kristal.

By the time we reached home , api sudah ada laa..........Alhamdulillah. Terus bukan air-cond , took a quick hot shower - keluar dari bathroom..........sejukkkkkkk!!!


************************************@@@@@@********************************

Hari ni Sunday , nak masak tapi nak yang pantas. Malas nak hiris-hiris , potong-potong & etc...hahaha! Kena jugak masak sebab nak clear fridge. Banyak yang disimpan from the party on Friday. Today mau kasi clear.

Taugeh Cik Intan. *Alah.....tadi [15th Oct] jumpa dia tapi lupa pulak nak pulangkan plastic container dia* *Ada alasan untuk jumpa lagi....hehehe* Taugeh ni my girlfriend Intan bawak masa party hari tu untuk makan dengan Laksa Johor. Taugeh dah siap siang bontot :-) TQVM Babe.

Hmmmm.....udang balance dari buat goreng kuew teow ada lagi. Balance kucai yang dah potong untuk buat goreng kuew teow pun ada lagi.....taugeh kontot Momok Intan pun ada..........apa lagi , just goreng aaaa.......



Panas minyak , tumis chopped garlic & in goes prawns.......


Bila udang dah masak , quickly toss in taugeh & kucai.....

.....some oyster sauce,,,,,,,stir stir stir......I tak guna garam or fish sauce dah coz I letak banyak oyster sauce. Heat off & sprinkle few dashes of sesame seed oil.....


Sekejap nak mampos. Good for me. Next!



Am making Chicken Fillets Braised with Mushrooms - Baby Carrots & Snap Peas in Oyster Sauce. Mushrooms pun balance dari buat Cream of Chicken Soup hari tu,,,,,,dah siap potong & I kept them in a zip-lock kat dalam fridge.


My dumb & dumber way memang senang laa....cara others , mek sik tauk. First , water in a pot. Add chopped garlic & 5 spice chicken mix........heat on. Give it a stir.


Tak yah tunggu mendidih,,,,,,,,masuk baby carrots *whole,,,so no cutting required* & mushrooms , let it tenderized.


Meantime , add oyster sauce & black pepper.


put the lid back on......tunggu sampai carrots empuk & mushrooms tu lenyor sikit.


Then baru add chicken fillets.......


Bila ayam dah masak,,,,,,,,add snap peas.......heat off & lid on. Siap. Next!


Hahaha.....ni untuk MP , Sardin aka Ikan Masak Merah...hehehe! Semalam Normi hiris banyak bawang merah untuk rencah Laksa Johor,,,,,apa lagi , habiskan aaaa. I tumiskan bawang putih + bawang merah + crushed sweet cherry tomatoes together. Fry till it's fragrant. Then add salt & sugar to taste. Then masukkan sardine.


Sliced onions at the last minute before turning off the heat.........hey! presto!


Ni left over baguettes from the party too. Boleh makan lagi tapi keras macam batu! Sayang nak buang so what I did was to steam it back for few minutes.


Bila dah lembut balik kena cepat-cepat makan,,,,,,if not dia nanti keras balik. Yna loves eating bread with garlic butter spread at Tony Roma's,,,,,so I bought some garlic butter spread for her.


Perfect afternoon snacks for Yna.


A note for me : Esok nak buat kek........

3 comments:

  1. suka cara u masak...cepat & sedap hehe

    ReplyDelete
  2. Thanx Posh........i tak suka lama-lama kat dapur...kena cari alternative to speed things up at the kitchen but of course....food kena sedap sebab kalau tak sedap,,,,,i sendiri pun takkan makan....easy , simple & sedap....a must!

    ReplyDelete
  3. kak rima..am ur silent reader actually. tapi tak tahan la..nak comment jugak dekat entry ni. ur cooking style ni berjaya buat i pun nak masak ur lauk pauk yg simple+sedap+balance nutri. bravo!!keep it up, bley saya try ur recipe. tqvm. :D

    ReplyDelete