RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Sunday, October 31, 2010

Bosses Out For Lunch

Sebelum tulis post hari ni......Yes! Finally dapat pakai baju Hackett yang MP kirim suruh kawan dia beli from oversea hari tu. Dari panjang macam skirt , now dah dapat my desired length. Thanx to fine alteration work. *59 is my new favourite number* *wink*


SO,,,,,,back to the post.....seram je tengok tittle post kali ni kan......hahaha! Bosses out for lunch kate-nye.....sat lagi I story. Hari ni janji nak lunch dengan Kak Aida kat Hometown Yong Tau Foo *yes.....again* tapi we're going yang kat Wangsa Melawati and not at Ampang Point. Easy for me coz nanti nak fetch Yna pun dekat je.

Sebelum lunch Kak Aida nak cuci rambut dulu. Kak Aida ni memang tidak boleh dipisahkan dengan salon rambut. Her must go place almost everyday.......For today , there's a hair salon sederet dengan restaurant yong tow foo tu........so I joined Kak Aida kat salon tu with Adriel.

Kak Aida told me that Kak Noriz & Lela will be joining us for lunch.......and later Kak Farah will be joining too. Great!


.......and the makan-makan session starts!


As the tittle of my post suggested,,,,,yes,,,,we are all our own boss........hehehe!


This is Kak Noriz , she's the owner & founder of a cosmetic product Riz:Reni.....HQ dia kat Wangsa Melawati je. She's hitting big 50 soon but can you tell?????? Jealous sungguh I tengok kulit muka Kak Noriz. Very pretty , sweet & soft spoken lady despite having a cosmetic business of her own. Very down to earth. Think of checking out her beauty shop soon :-) Oh! Yes....a story on Kak Noriz & her product here.


This is Lela owner of a hair salon in Ampang Bukit Indah , Salon Lela or I think dia ada add the word 'riz' to her salon's name......hubby's name le tu...hehehe! She's always looking pretty. Dulu masa I banyak spent time kat my parent's place , selalu jugak pergi salon Lela buat rambut tapi now dah stuck kat bukit ni......memang jarang laa ke salon Lela. Besides hair related services , Lela's salon also helps promote & sell cosmetic products and one of them is of our friend Zarina Zainuddin's ADURRA. You can find Salon Lela listed in Adurra's dealer's list. Today at lunch Lela wears a hair extension ,,,,,,cantik aaa.....very natural.


This is Engku Farah , owner of a gun care products & shooting supplies business. In short dia buat business jual senapang & bullets & etc! HQ kat Kampung Baru. Sebab tu Kak Farah ni selamba kodok je buat bungalow kat dalam hutan Taman Melawati tuh.....

Me!!!!! Hah.....I can say that I'm the proud owner of a vocal studio & a production house company! Malas tulis lah.......more on what I do here.



Kak Aida,,,,,,Kak Aida,,,,,,hmmm.....kata Kak Aida dia tak pandai buat bisness. Tak pe lah , tak de business tapi makan pakai semua cukup,,,,,,OK laa tu. So hari ni Kak Aida teman kengkawan boss dia pergi lunch....hehehe!


Topic hari ni banyak focus kat beli handbag , beauty , rambut.......hahaha! Lela even gave us handy tips on how to apply false eyelashes since kita-kita semua memang fail bila part pakai bulu mata palsu ni. I hate wearing them. Sebab tu tak kuasa nak belajar how to put them on.


Kak Aida suka pakai bulu mata palsu but she doesn't really know how to apply it herself. Lucky her that she stays nearby Lela's salon........so boleh singgah salon pasang eyelashes and off to where ever! Senang-nye hidup mu kakak-ku.....huhuhu!

Hmmm.....masing-masing ada agenda dengan Kak Noriz.....hehehe!


Rima - Lela - Noriz


We took this pic sebab lepas makan , hujan turun selebat-lebatnya. Nak gerak ke kereta pun tak boleh. Apa lagi.....posing time laa.


Our Kak Engku has to go home , walaupun hujan lebat. Cik Abang ala-ala MP tunggu kat rumah......huhuhu!


Tapi sebelum balik......a group photo dulu.


Hari ni Adriel bebas sangat nak buat apa pun. Lupa nak snap area dia makan. Berkecah! Kalau MP ada memang tak kan terjadi macam tu. Habis dia masuk-kan fish ball dalam air tebu....Wohoo......


Dah jemu duduk dia nak dilepaskan........kalau MP ada , payah nak dapat pelepasan macam ni.....dengan Mama,,,,,boleh.

Saturday, October 30, 2010

Dumb Cooking : Simple Lunch

Hari ni Yna nak Kari Ayam....dia tak nak lauk tapau. So , lepas hantar dia mengaji,,,,,,I singgah Giant BA buat marketing sikit. Balik & quickly cook.


Goreng Ikan Merah for Adik Mok.


Hari ni tak nak guna instant curry paste yang I selalu guna.......nak guna rempah kari.


My dumb & dumber way,,,,,tumis spices - daun kari - chop ginger & garlic - onions + curry powder. Fry till fragrant.....


Yes,,,,add some chili powder & add some water......stir till spices masak....


Bila spices dah masak,,,,,,add tamarind paste....mix well.


In goes potatoes & carrots.....add more water & biarkan sampai semi empok.


Then in goes chicken cuts & some kaki ayam *for me*......biar sampai everything empok.


Mula tak nak letak santan,,,,,hmmm,,,,,,,NVM-lah......ending-nya letak sekotak santan & sepeket kerisik. Some salt to taste.


Lastly , I masuk-kan some sweet cherry tomatoes. Siap.



It's almost time for me to go and fetch Yna from her mengaji class......have to cook this super quick. Hehehe! Must cepat but sedap. Sedap is a must. In goes some prawns in the wok *without any oil*,,,,,peeled & un-peeled. Add 2 table spoons of my favourite instant sambal tumis paste....give it a quick stir....


Bila udang dah masak....in goes some petai. My late lunch dah siap. Now have to rush pergi ambil Yna.

Thursday, October 28, 2010

Dumb Cooking : Non-Bake Cheese Cake

Today am baking with so much love.........hehehe!

Tak de oven tapi nak jugak belajor buat Cheese Cake......I must learn how to bake or to make a delicious Cheese Cake. Must! Must! Must! Many dear people around me loves eating Chesse Cake including my mother. Yna loves Cheese Cake & I love Cheese Cake too. So I have a jolly good reason to learn how to make one , isn't it? Hahaha........Yaaa,,,,,rite. Ye laa tu kan....*wink*

Since I can't bake a Cheese Cake so I googled the net for the non-bake version of Cheese Cake. Pretty simple process. Alah....kalau si bodoh macam I ni boleh buat,,,,,,I'm sure those yang pandai bakar kek & buat cookies boleh buat.

Shall we? Moh kite wehhh....



Ni ingredients yang I guna.......


.......and yes some strawberries,,,,,,for decor since I tak pandai nak decorate my cake guna butter cream & etc......


Kat rumah ni memang tak de proper baking tools , so I make do with what I have. First , I have to crush some biscuits to make the base of my cake. I guna zip-lock & botol kaca to crush the biscuits......belasah je lah labu. I guna both biscuits around 450 g.


Ketuk-ketuk sampai hanchoq.....penat jugak tangan....


Then combine crumbs and 1 bar of butter......mix well.


Press into a lined 20cm in a baking container. Chill. I cuma guna half of the mixture. Lagi separuh simpan.


Then on with the cream cheese........I guna 2 blocks of Philadelphia Cream Cheese , 500 g.


Hmmm.....I don't have an electric mixer...so terpaksa laa lenyek-kan cream cheese tu sendiri. Apa cara pun kena lenyek jugak....huhuhu! Like I said , am baking today with so much love in me....love can do wonders for me,,,,,that I know very well *wink*. Back to baking,,,,,I added quarter cup of sugar. Mula nak guna gula pasir tapi mengenang-kan yang I nak kena mix bahan-bahan ni as fine as I can.....I tukar guna gula halus. Senang sikit laa kot since gula tu dah halus,,,,,hahaha!

Sebelum I mula menggodak cheese & gula,,,,,,I dissolve-kan 3 teaspoons of gelatine in 1/4 cup of boiling water. Pour into the bowl together with cheese & sugar.


Measure 300ml of whipped cream.......into the bowl.


Now baru I godak everything! Lama-lama mixture ni smooth jugak....ada gak lumpy. Nasib laa....after all nak rasa cream cheese tu kan???? My twist.....I letak 2 table spoons of condensed milk. Few days prior to making this cake,,,,,I ada tengok Astro Lifestyle HD Channel,,,,,,it was a show on buns & cakes. Ada sorang baker ni letak susu pekat to her mixture of filling to make it more tastier. I pun gatal laa letak jugak. Tapi tak banyak sebab dah letak gula tadi. Plus I tak suka cheese cake yang masam or ada rasa lime - lemon yang terlampau. Sik suka. Sik nyaman to me.


Bila I dah kacau-kacau mixture cheese ni sampai tak larat,,,,,,,,,that's it. Enough. Keluar-kan cake base from the fridge , at least chill it for 30 minutes. Pour cream cheese mixture onto the cake base. Chill for at least 2 hours tapi I let it sit in the fridge over nite.


Hehehe.....bila dah semi keras,,,,,baru I susun-susunkan strawberry kat atas kek tu.


I've seen pekerja-pekerja kat Secret Recipe guna teknik ni bila depa potong cake. Celup-kan pisau dalam air panas....


Yezzerrrrrrr.......halal-lah....hehehe! Janji rasa dia I suka & my family suka.


Tapau some for my mom......she loves it.


Next time I'll make the cake in this baking tin yang I baru beli sebab it'll make it much easier to handle the cake. Nak potong pun lagi senang.

There you go......jadi jugak my Cheese Cake walaupun tanpa proper baking utensils......Yes! Yes! Yes! Am so so happy.......


A note for me : Cis! Bedebah! *wink*