RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Thursday, September 16, 2010

Raya Hols : Off To Penang!

2nd of Eid we're off to Penang for a few days. MP tak boleh cuti lama , the following Wednesday dia dah naik kerja. Cuti kejap pun OK lah , janji keluar dari KL.

MP bagi confirmation that we can go for the short break 4-5 days before raya. Hmmmm.......why? I don't know. Dah berbuih I kasi tahu MP about making last minute hotel booking during festive season and in this case coincidence pulak sama dengan cuti sekolah......it's impossible to get rooms & etc. But MP being MP........tu lah style dia. Apa yang susah sangat nak confirm cuti awal-awal pun I tak tahu. Kalau dia tu kuli kat office , I would understand but he's one of the share holders.........Other share holders dah tak masuk office a day before raya but MP still pergi office till raya eve.....tak boleh tegur , kalau tegur,,,,,,,I yang salah. Malas.

I could have booked earlier via phone call or via net but I still kena tahu sampai bila dia cuti. 10 years of the same scenario when it comes to us going anywhere for any hols. I tried Hard Rock Hotel tapi sekian laa kan , sebab last minute. Dulu masa my BIL was Minister Of Tourism , tak pe laa......senang dapat bilik even though last minute. Sekarang ni kalau nak buat last minute bookings,,,,,,azab laa......kita ni siapa yang orang nak layan?

I finally got rooms at Copthorne Orchid Hotel after I was unable to get rooms at the newly opened Flamingo By The Beach. Biasalah , made the bookings through MariMari, kalau tak de bilik they will reply at an instance.....no hassle & easy.


I traveled light sebab bonet belakang kereta nak isi banyak beg. 4 adults traveling - me , MP , my parents. Belum lagi beg baju Yna & Adriel........I decided to share a luggage with Adriel. I asked Yna to share a luggage with her Nenek. My dad brought a small luggage. MP,,,,,,hmmmm,,,,,dia tetap kena bawak luggage besar dia tu. He doesn't know how to travel light. Mulanya I tak bawak kasut pun , off to Penang dengan selipar je. Tapi sebelum push off I masuk rumah balik to take a pair of wedges with me. Sampai kat R&R Kuala Kangsar , selipar tu putus! Nasib baik ada kasut spare........kalau tak kaki ayam I sampai ke Penang! Sila kan ke tong sampah laa jawabnya selipar butang I tu.


The plan was to have lunch in Kuala Kangsar but when we reached R&R Kuala Kangsar , there were too many people.......so we decided to just grab some burgers & kueh paus to go. Makan kat dalam kereta.


Finally sampai Butterworth tapi Mak Aiiii.........jam giler! Dari sign board George Town ni , it took us more than 1 hour to reach the toll. Terkemut-kemut kereta bergerak.......


Time jam macam ni laa rasa nak terkencing. No choice kena tahan laa sebab MP queue kat lane Touch n Go. Dah nak sampai kat toll , banyak pulak kereta-kereta yang bingai or tak peka that they were queuing all this while kat lane Smart Tag & Touch n Go when they actually nak bayar cash. Bikin kekwat kat depan toll tau.....ada kereta nak tukar ke kiri....ada kereta yang nak masuk lane kanan. Siapa yang nak kasi potong queue........seriously selfish drivers & stupid. Depa tak tau ka,,,,,mana-mana toll kat Malaysia ni , lane Touch n Go will always be on the right & lane Smart Tag will be on the far right of the toll. 2-3 jam orang queue ikut lane betul,,,,,,senang-senang driver-driver sengal tu nak cilok-cilok.......get lost!

Punca kesesakan yang teramat di Jambatan Pulau Pinang hari ni,,,,,,,,,,sebab ada kebakaran kabel TNB betul-betul kat tengah-tengah jambatan tu. Masa turn kita lalu dah clear dah.....yang ada cuma anggota polis & bomba yang masih bertugas untuk mengawal kawasan kebakaran tu.....


Akhirnya , sampai jugak kat hotel. I terus cari toilet dulu. Tak tahan sangat-sangat dah nak wee wee.


We've stayed here at Copthorne Ochird before , so more or less dah familiar jugak dengan its surrounding area.


I suka kerusi kat lobby ni......classic.


to the room....to the room....Booked 2 rooms......


Assalamualaikum bilik.....hehehe! Welcome to our Junior Suite.........very spacious.....sat lagi berlari-lari laa Adik Mok dari my room to my parent's room.....


More on the hotel Copthorne Hotels


Kita layan gambar laa ekk........the balcony.


View dari tingkat 10.


Since we've not eaten properly......upon checking-in we ordered room service for everyone. Entah kenapa pulak hari ni mengigil rasanya makan lambat. Selalunya tak de hal pun. Kat bilik tak dapat Wi-Fi kena pergi pool or coffee house baru dapat online. Try guna WiMax Wiggy pun sekian.........Boring aaaa cam tok.....berhari-hari agi sik dapat online.....nang bertimbun-lah gambar.....sik dapat lah update blog........so-ri hoh....


MP nak take a nap......Adik Mok tidur.......so I went to the pool with Yna. With her fins , she's just like a fish swimming freely from one end of the pool to the other end. While Yna's enjoying her swim , I took the opportunity to upload photos to my blog & update my FB status & play games on Yna's FB account......


Almost 9pm baru I dengan Yna naik bilik. Pool tutup pukul 8pm but we spent our time playing FB games. Masuk bilik my parents , my dad dok siap-kan si Adriel,,,,,,mandi-kan dia & pakai-kan baju tidur.

Malam ni kitaorang nak pergi nite market kat Batu Feringghi but my dad was too tired to follow us. My mom pulak excited nak ikut. So my dad kena-lah jaga Adriel.........hehehe! Memang tak nak bawak Adriel , leceh.


My mom kat Food Court @ Batu Ferringhi & mee udang RM12! Dari I start makan sampai habis.......panas tak hilang & still berasap-asap.....MP sampai tak percaya bila I kata the noodle's hot till the end. Bab makan makanan yang panas-panas ni.......I kalah sikit. I sik suka makanan or minuman yang panas , suam OK.

A bit on the food court. Sebelum shopping kat nite market tu , we stopped at the food court for dinner. Hmmmm.........they say Penang is a food heaven but as a Muslim tourist & a non-local *yang tak tahu where to go for Halal food* , I have to say otherwise. Naturally we , non-Penangites akan tuju ke food spot yang menjadi tumpuan pelancong. From where I sat that nite , I can see that there was only 2 stalls operated by Malays. Kalau ada gerai Melayu kat belah sana-sana yang jauh di pandangan mata , tu I tak tahu lah..... Yang I sahih nampak, satu gerai jual Nasi Goreng-Mee Goreng & Tom Yam , satu lagi jual Pizza. Tanda Halal memang takde kat gerai-gerai Melayu ni but I think for a food court or any famous food spots yang ramai tourists dari negara-negara Islam singgah , a Halal sign is essential even though yang menjual tu orang Melayu Islam. Kat sebelah gerai depa tu ada satu gerai jual Satay tapi 'foreigners' yang dok bakar satay tu. I tanya kat Abang kat gerai Pizza if the satay is halal......he said Yes coz owner-nya Melayu kita. Katanya........

Gerai lain-lain yang dapat I lihat from my seat memang ada jual Nasi Campur *lauk-lauk mamak/india* , ada gerai jual Kebab *siap ada tulis Arab sebab memang ramai Arab kat nite market ni* TAPI......food disediakan oleh non-Muslim and there's no Halal sign. I tak berani order walaupun my tekak could use a change of selera.

There was a stall selling Chinese food and I saw many orang Melayu ordered food from there when the stall clearly stated "Strictly No Pork" instead of "Halal". Pork memang la tak de tapi ayam & daging yang dimasak tu disembelih cara Islam ke tak? Hmmm.....sorry lah kalau ada readers yang offended dengan tulisan I ni , true enough,,,,,,tekak masing-masing. Tapi tekak I memang cannot go lah. Kalau yang order food from stall ni orang Melayu 'urban' tak-lah menghairan-kan sangat tapi ni orang Melayu yang middle class.....ada tu yang bawak parents yang pakai songkok aji & tudung litup.....yang ramai anak......selamba kodok je depa boleh makan food from the stall. Maybe depa orang situ kot.....dah tahu kedai tu memang serve daging & ramuan Halal.......

I can see that MP's not comfortable when such topic arises especially when I was being so conscious and dok tercari-cari mana gerai yang halal....mana yang tak.....Entah lah kenapa dia macam tu padahal , selalu dia tengok program agama kat channel Astro Oasis yang dok emphasized about the importance of eating dari sumber yang halal sebab ianya jadi darah daging.

MP belasah Nasi Campur *lauk mamak/india* even though yang jual tu was a non-Muslim. Can't stop him coz to him it's OK to eat Nasi + Kari from the stall. Yna memang nak makan nasi tapi masa I pergi order makanan for me & my mom , dia dah ikut MP ke stall Nasi Campur tu.....later-later bila I kasi tahu Yna about the stall , she scolded me......telling why didn't I tell her that day. Alhamdulillah.........she's aware of Halal & Haram at a young age.


Air Rambutan - my mom makan satay ayam - Yna makan nasi campur......


Hahh........tinggal kejap bab makan. Ni baru first day........Lepas makan we went around the nite market...........kalau tak kuat iman , memang dah boleh sangat beli counterfeit handbags & shoes & baju branded & watches & pens.......No No No No No.........Tolonggggggggggg! So,,,,,nak beli apa kat sini........entah......jalan je lah.....

1 comment:

  1. aah i dgr thru radio yg kabel terbakar kt situ n jamm teruk xsngka plak u stuck kt situ.. i pon nk pg holiday kt penang hujung bln nih. ekceli nk g bukit merah tp nk stay kt G hotel. mcm besh.

    ReplyDelete