RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Sunday, September 19, 2010

Jalan-Jalan Pusing Pulau Lagi

A new day on Penang Island...........hahhhh.....kena cepat , kena cepat update....dah nak habis raya dah nih.......still stuck kat 4th day of raya lagi.....


Macam semalam , lepas solat subuh siap-siap for breakfast. Actually tak siap apa pun , just put on my favourite black hooded zipper jacket over my baju tidur,,,,,,,,,,pakai selipar,,,,,,,,,,turun makan.


MP tak turun breakfast , still tidur kat bilik dengan Adriel.


Hmmmmm......al-kepo sikit. After breakfast my parents naik bilik but I stayed kat coffee house sebab nak berinternet. Yna pulak nak swim........SO,,,,,while I was on the net , I saw this Chinese family sat down few tables away from me. I tengok jam lagi 15 minutes pukul 10:30 pagi. Buffet breakfast dah nak habis..........whatever-lah , bukan masalah I pun kalau depa turun makan lambat. From the corner of my eyes I can see that they were busy taking food from the buffet counters to the table..........lantak lah......naturally they will have to do that sebelum tiba time limit........Finally after depa sibuk ambil itu ini.......they all settled down to have breakfast , all 5 of them. Makan & kecoh berbual at the same time.

Then say.....5 minutes after 10:30am , the coffee house manager came to their table. Jeng! Jeng! Jeng!.......Apasal? The coffee house manager dapat complaint dari staff dia that the family hanya bagi 2 breakfast coupon tapi 5 orang yang makan.........wohoooooo.......berlaku-lah argument di antara keluarga & manager. Kata family tu , "lu talok bleak-fes sampai puko 10:30 tapi sum-mua balang sulah angkat masok".....hehehe! Dia ingat after 10:30 orang nak tunggu lagi setengah jam untuk dia makan ke apa?.....Then manager tu tegur family tu saying that only 2 person are allowed to eat the buffet , kalau lebih dari 2 orang makan.......the hotel will charge them. The argument continues..........

Lat 5 minit........the family walked off leaving all the food on the table............the staff story mory saying that the head of the family lalu depan cashier sambil nyala-kan rokok & then buang rokok tu ke lantai...........hmmmm........1 Malaysia katanya........porah citt!


Tengah hari we drove uphill from Tanjung Bungah to Batu Ferringhi and straight to Teluk Bahang. On the way to Teluk Bahang , sad to see Mutiara Beach Resort dah tutup & terbiar. It was a nice 5 star hotel. We stayed there with my BIL Kadir years back when we came to Penang for our raya hols. Masa I datang Penang for another raya hols few years back , I dah tahu hotel ni tutup but I thought it was closed for renovation work or etc. Tak sangka tutup terus........The pool was beautiful.


Masa first nite sampai Penang , my dad's friend datang hotel.....dia pun balik raya. He told us to check out Restoran Khaleel in Teluk Bahang for nasi kandar. Tak susah cari restoran ni.......it's situated betul-betul kat penghujung main road Batu Ferringhi ke Teluk Bahang. Dari restoran boleh nampak round-a-bout comel town Teluk Bahang.


My favourite bila makan nasi kandar mesti ada telur ikan goreng & kari campur & telur rebus........ni dah 2nd time makan nasi kandar kat Penang,,,,,telur ikan goreng masih tak dapat jugak. Yna pun frust coz it's her favourite too. Kat Khaleel ni ada telur ikan tapi dimasak ala kari kering. Ambil jugak lah dari tak de tapi Yna tak reti pulak makan telur ikan macam ni. My Papa nak try kari burung puyuh........eeee......I tak jalan le.....


Makan time........


My lunch.....Nasi putih + kari campur + telur rebus + sayur goreng + ikan merah goreng + daging masak hitam. Licin.


After lunch we drove further up towards Balik Pulau.....nak pergi Tropical Fruit Farm. Tak de 2 MP ngomel sementara nak sampai kat fruit farm ni....hehehe! I pun cuak jugak sebab bila MP tanya Abang Polis masa kat restoran tadi , dia cakap kat atas ni je , dekat je......dah lepas Butterfly Farm , dah lepas Teluk Bahang Dam......tapi tak sampai-sampai jugak. Makin lama makin berpusing-pusing naik bukit jalan tu.......hutan je kiri kanan. I tak pernah sampai farm ni tapi pernah tengok dalam Travel Channel. Even masa datang Penang dulu dengan my BIL Kadir , dia nak bawak datang sini tapi tak sempat........

The weather was too hot so we didn't really explore the farm.......just round-round dekat-dekat je. MP mana?


Tu dia.......lepak kat taman....Adik Mok tidur dalam kereta , so he has a big reason not to follow us around. Hmmmm.....


After wandering around the area , we had a glass of freshly made juices. Yna had Yellow Watermelon Juice & I had Guava Juice.........nyaman gilakkkkkkkkk!


Time to go back........BUT........masa bulan puasa I ingat yang my mom ada mentioned yang dia teringin nak makan durian. Mama memang kaki durian tapi I tak berani beli while MP is around coz MP tak suka durian , even bau durian pun dia tak suka. Kalau I beli & bawak masuk dalam kereta mesti dia tahu punya sebab the smell will be too strong for me to hide. Kalau MP outstation 3-4 hari , berani jugak laa beli.


Tadi on the way nak ke fruit farm , I nampak warung jual durian kat tepi jalan. So , I beranikan diri cakap kat MP to make a quick stop kat situ , not for me but for my mom. MP geleng kepala , he was reluctant tapi sebab dengar untuk my mom , dia stop jugak. Regusan tetap kedengaran tapi I buat pekak.


Yna tak suka durian tapi hari ni dia cuba makan sekali & dia kata OK pulak......


My parents knew what I had to go through to make this durian stop but I told them to just enjoy the durians,,,,,,my treat. While my parents makan durian I masuk kereta tengok-kan si Adriel yang masih tidur.


MP memang langsung tak turun kereta........tak nak lah I paksa dia turun , dah dia nak stop ni pun dah bagus :-) Lagipun it was too heaty for MP to be outside of the air-conditioned car......


Kat dalam kereta sempat jugak I skodeng Mat Salleh ni makan durian.......He was talking to my parents while consuming the durians........he said it's his first time trying the fruit out despite all the reviews he heard & read about the King Of Fruits. Katanya dia suka rasa durian........hmmmm.....see Mat Salleh pun makan durian dengan selamba kodok-nya.


Drive turun ke Teluk Bahang........lalu Teluk Bahang Dam..........cantik coz dam ni terletak kat atas bukit. From certain view boleh nampak laut..........memang cantik.


Sampai hotel , MP nak pergi basuh kereta. My parents naik ke bilik dengan Adik Mok. I dengan Yna walked to the Toy Museum. It's situated betul-betul sebelum nak masuk hotel. Adults RM10 , Children RM6 for Malaysians.


Ni kat entrance.......ada Ninja Turtle jaga. Ada Firaun jaga.....


Predator & Mat Baju Besi ni pun jadi jaga jugak.....hehehe!


Suka tengok arca-arca Mesir kat dalam museum ni........


More ancient Egyptian interior design around the Toy Museum.


The restrooms..........


Shrek & Spiderman tu I tahu.....pompuan yang yang nampak bontot tu , tak perasan pulak sapa dia....



Cool collection of heros........


Collection WWF pun ada. I like this other one.....ada Freddie Mercury - Kurt Cobain & Muhammad Ali.....


Another fav of mine.....si Chucky! Anak patung jahat nak mampos! Takut sangat dulu bila tengok cerita ni.......


Semua collection was being displayed in such a way.......sibuk laa I dengan Yna dok mencari , kartun characters yang kitaorang suka.........boleh kata , semua ada.......Largest toy museum in the world katanya......


Nemo pun ada dok tergantung kat siling........castle Walt Disney pun ada........


Masa I sekolah dulu......memang famous 2 ekoq ni....


One of my favourite action hero Terminator.......and of course Popeye The Sailor Man.....toot toot!


Yna's fav......Mr Bean & MJ......pun ada you!


Me & Yna had a great time at the Toy Museum , jadi kanak-kanak kejap tadi. Best best best......sebelum naik bilik , a pose in front of the hotel.


Malam tiba.........makan time. We headed to Kompleks Makanan & Minuman Persiaran Gurney. Hahhhhhhhh......kat section yang banyak orang Islam berniaga penuh sangat-sangat so we had no choice but to sit kat area non-Muslims vendors. Food Court ni tak certified Halal , only Pork Free..........Yna nak makan Kuey Teow Goreng Kerang. We went searching for it kat tempat orang Melayu berniaga , ada satu stall je yang jual tapi queue punya lah panjang. Panjang sangat. Non-Muslims stalls yang jual Kuey Teow Goreng Kerang/Char Kuey Teow memang banyak but I tak berani order sebab tak de tanda Halal. I told Yna , nanti balik hotel I'll order it for her.

Memang macam-macam makanan ada kat food court ni. Ada Laksa Penang , Grilled Seafood , Otak-Otak.........tapi semua non-Muslims yang jual. I tak berani makan. My parents lagi laa melilau mata......Kat belah Muslims stalls tak de makanan ni , mostly yang goreng-goreng & tom yam......tapi I tengok ramai orang Melayu kita makan the assam laksa , grilled seafood & etc from the non-Muslims stalls. Locals mostly,,,,,,,,Halal la kot , cuma mungkin I je yang tahu & kolot sikit bab-bab ni.....Well , I bukan orang sini , mana I tahu if it's Halal or not.....letak laa tanda Halal. Senang , locals & non-locals will know.

Kesian MP , he told me kalau ikut dia,,,,,dia belasah je ikan bakar........it's ikan after all. Yaaaaaaaaaaa.....it's ikan......but he came with his kekwat partner & parents in law.......so kena laa tahan tekak ye......Sorry partner!


Melilau-lah cari makanan yang senang & cepat sebab kalau nak tunggu order makanan dari belah stall Melayu , memang I tahu MP tiada kesabaran untuk menunggu lama. So better not order. Then I saw this Rojak Buah stall. Ada Halal & it can be made for vegetarians. OK great!


I asked for extra deep fried cakoi......nice.


Adriel in his skeleton PJ's.....


We had Pasembor & Satay.........tu je dinner malam ni. Tak pe , kalau my parents lapar lagi tengah-tengah malam nanti , they can always order room service.

Hahhhhhhh...............time to wrap the day. Balik hotel , ordered Kuey Teow Goreng for Yna. Freshen up sikit........solat..........tidur.........going back tomorrow. Tak pack apa pun lagi. Esok je lah. Penat badan , penat emosi , penat otak. Nite nite.

2 comments:

  1. suka sgt baju tido skeleton adriel.if my 3 boys tgk ni,sure diaorg nak.bengkok nak beli for 3.hehee,anyway, sure ada size utk budak kecik je kan..

    ReplyDelete
  2. Royalshoppingarcade - it glows in the dark lagi....hehehe! by GAP tapi cutting kecik. Baju dia size 5T , seluar size 3T....

    ReplyDelete