RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Friday, September 24, 2010

Happy 10th And-Never-Sorry / Happy 10th End-Of The-Story

Episode 1 - The idea just came

My 10th Anniversary falls on the 8th of Syawal this year.......No plans except for going out for dinner later. MP's at work & I was about to go out to Giant to buy ingredients to make Laksa Johore when something strike. Kuat sangat perasaan nak gembirakan Yna & Adriel hari ni. Hmmmm.......Yna loves to swim. Sebelum keluar rumah I made a quick call to Flamingo Hotel asking if there's any available suite for today. It's a Friday and Flamingo now is not like Flamingo 7-8 years back , senang nak dapat bilik. Ever since orang dari Arab continent made Flamingo Hotel one of their favourite hotel in KL,,,,,,,,,rate pun naik & naik & naik & memang penuh Arab sesaja.

Without telling MP , I made a room reservation and quickly asked Yna to go upstairs to pack her things. Bawak 1 beg je. Baju Adriel , Yna dengan I sekali semua dalam satu beg. Then I rushed downstairs to fry some nuggets & hotdogs. Dalam otak tak de lain but to put a big smile on Yna's face..........

Sebelum keluar rumah I gave MP a call telling him of my impromptu plans , told him to join us there after work & told him that it's my treat.........tak nak mintak MP bayar,,,,,,kang bising. Malas bising-bising. Dia tak cakap banyak , OK je.


Episode 2 - Sampai hotel


Yay! Made it.........A spacious RM300++ a nite suite with no free Wi-Fi in the room *mengong* , kena bayar kalau nak guna Wi-Fi , nasib ada Wiggy Wimax sendiri....Adriel was running around and I later asked for a baby cot. Nasib baik lepak 1 malam je.......tu yang eksyen bayar sendiri tu.....kalau lebih dari sehari , mintak maap.....kena laa mintak MP bayor.....


Tak dapat pool view sebab fully booked over the weekend........so......tengok laa view Ampang KL Elevated Highway aka AKLEH. Haru je.....


The Flamingo Lake.......


Episode 3 - Swimming time with my kids


Lepas check-in & unpacked , off to the pool with the kids.


While Yna dok layan adik dia kat wading pool........



........I siapkan light lunch for the kids & me *belum makan apa dari pagi siol*.......


Jenoh suruh 2 beradik tu naik makan tapi depa tak nak......tak nak dah,,,,,,I makan dulu!


Suka si Yna dapat berendam dalam air.......*macam I , macam I....hehehe!* , yang si kenit pun sama naik........


Episode 4 : Then..........the nightmare begins...........

The chronology of the doomed nite *memang bodoh piang* :
  • MP sampai hotel after Maghrib , mood very OK.
  • Then siap-siap nak keluar for dinner , mood still very the OK.
  • Masuk kereta I tanya nak pergi dinner ke mana *since it's an anniversary dinner , thought of going somewhere yang kita tak pernah pergi or anywhere yang lama kita tak pergi ke,,,,,,,I'm sure many WOooo-men pun ada yang fikir sama macam I....or maybe not.....whatever-lah*
  • MP said Concorde , I was like,,,,,,hahhhh......Concorde lagi?????
  • I suggested Road House Grill @ Jalan Ampang......MP tak nak coz dah malam & orang dah start minum-minum.....hmmmm.....memang tempat tu siang malam ada orang minum-minum *Adik dia ajak celebrate birthday twins kat Hard Rock Cafe time malam & bawak budak-budak , dia OK pulak.....tak paham aku*
  • Then I suggested Sri Ayuthaya @ Wangsa Maju *knowing that MP tak suka meredah KL town malam-malam*
  • Niat hati nak senang-kan dia ajak pergi tempat dekat-dekat dengan hotel plus we've tried Sri Ayutthaya in Damansara ni nak cuba hok ni pulok.
  • Suggestion I itu telah membuat MP naik temperature.......katanya kat Concorde tu senang sebab ada buffet......
  • Well , if having buffet is the main reason,,,,,,there's many 5 star hotels around Concorde that serves buffet dinner.
  • Bulan puasa baru ni dah pergi makan kat Concorde.....boring laa kalau malam ni pun nak pergi Concorde lagi.
  • Why can't make today on the anniversary yang masuk sedekat ni an exception to go elsewhere dari tempat yang kita selalu sangat pergi?
  • My only reason of not wanting to go to Concorde because it's a place yang MP selalu sangat bawak , I want to go some place new.......on a day to remember.....a change........hahhhhhhhhh.......tu pun boleh jadi kalut. I dah bosan.
  • Keluar dari Flamingo MP terus drive towards Wangsa Maju with rage......not with love....
  • I should have listened to Yna,,,,,,,earlier I asked Yna dia nak pergi makan kat mana malam ni,,,,,Yna jawab just ikut mana Papa nak pergi supaya dia tak marah.......anak umur 8 tahun pun dah tahu perangai cepat naik darah bapak dia. I should have really listened to Yna.
  • Setahu I MP has no problem with Thai food except for Tom Yum....he doesn't like Tom Yum. He's fine with Lerk Thai , Johnny's , Mango Chili's........kot dia tak de mood nak makan Thai food that nite ke.....if that's the case , cakap laa.....I'm OK eating anywhere & anything but I was very reluctant to go to Concorde..........
  • Malas nak prolong soal nak makan mana ni,,,,,,I asked MP to just make a turn at Sri Ukay and jom lah pergi Concorde. I'm OK. I'll still eat kat mana-mana pun kita pergi sebab I will not buat perangai depan rezeki. Never.
  • MP doesn't want to make the Sri Ukay U-turn to Concorde , katanya dia dah malas & menyusah-kan dia je coz dia dah ambil jalan ke Wangsa Maju. In my heart....whatever laa dude but at the same time I prayed silently , in my heart I asked for God to grant me the change that I desperately want.........
  • I could have made a scene like asked him to stop the car or really have a heated argument & etc.......but I didn't........memang susah sangat nak cari kekuatan untuk bersabar dengan ego terlampau partner sendiri ni. If MP is just my boyfriend..........dah lama wa angkat kaki jalan.....bye bye......dulu tak laa teruk macam ni.
  • Dalam kereta to Sri Ayuthaya.......beku. Silent.

Fast foward.........
Episode 5 : Pabila sampai ke destinasi........

Sampai je restaurant , Adik Mok tertidur pulak...................apa nak buat ni? Lagi laa berganda nampak salah I. Habis tu swimming siang tadi , masuk kereta after 8pm.....tidur laa dia. I nak buat apa kalau baby I nak tertidur? I order apa yang Yna nak makan & lauk yang tak pedas. Coz kalau nanti datang lauk-lauk yang penuh cili padi,,,,,,jadi salah I lagi coz MP tak makan pedas. Tak pe lah....for the sake of peace , I tahan tekak. Bodoh sebenarnya tapi.......I tak suka gaduh-gaduh,,,,,pasal makan pulak tu. Hishhhhh......lemas.....


I nak ambil gambar pun takut-takut.......tengok laa tu....kelabu kelala gambar , sebab nak cepat. Tempat ni cantik , a 3 story wooden bungalow with Thai decor & interior. Beautiful , exclusive & luxurious.


Tu waiter & waitress........pakai baju Siam.

MP kat luar , lepak kat sofa sebab Adriel tidur lagi. I dengan Yna kat dalam restaurant. I went outside asking MP if I should ask them to set the table outside so that we can dine together,,,,,,MP said tak payah. OK. I terus masuk dalam , dah cuba buat baik & berlembut & considerate. Tapi dia tolak........I arrest my case. Gua nak makan.


Ahhhhh..........drinks dah sampai. Mine & Yna's.


Yna had Coconut Juice & I had Mango Juice - very the thick. Best. Yang merah tu tak tahu laa apa benda , jangan darah jari orang macam dalam Raja Bersiong dah le.......hehehe!


Nasi sampai.....


I ordered a bowl of Tom Yum Goong & Yna ordered a bowl of Shark's Fin Soup. I don't quite like the taste of the tom yum......hmmm.....I've tasted better ones. Yna loves her SFS........


Claypot Tofu , was OK. Yna loves the Butter Prawns.........ada order ikan siakap masak apa entah......tak sempat nak snap photo coz time ni MP masuk restaurant bawak Adik Mok yang baru bangun tidur.......MP suap Adriel makan , then dia makan tapi siap dengan geleng kepala , muka fed-up semua cukup. Cukup untuk buat I rasa amat-amat bersalah for suggesting to eat here. Tak baik sungguh.........My sub-concious mind memang nak storm off the restaurant , naik teksi kat Carrefour and go to a place that he can't find me..........I'm seriously tired. Tapi I duduk diam-diam & eat my food. Yna............poor baby , my strength......my witness.


Nak wee wee......nak basuh tangan.........bawak anak-anak lepak kat ladies dia yang cantik ni kejap.


Adik Mok tidur kat sofa ni while MP teman-kan dia.......Bila I dengan anak-anak join MP kat luar,,,,,,dia cakap "apasal semua keluar ni , bill belum bayar lagi".....I told him , "I dah bayar dah".


Sapa yang nak gloomy gloomy tak tentu pasal. I nak happy. So I make the best out of situation. I moved on.



Pics yang sempat snap around the restaurant.........


On the way home , still sunyi and sepi in the car.........whatever-lah.


SO......sampai pagi esoknya MP masih dalam mood seperti semalam.......didn't talk to me......sampai time I ajak dia pergi breakfast.


Seriously , anybody can be in any state of emotion they choose to be , I don't care. I care for my well being first. I want to break free , I want to be happy , I want to lead a stress free life. Patience is a virtue.........I'll wait. HE knows. *Smile* *Smile* *Smile*


A note for me : God speed your love to me.

8 comments:

  1. hepy anniversary kak rima..

    kak rima mempunyai kesabaran yg cukup tinggi, kagum saya...kene blaja ngan kak rima nie...
    terbalik plak ngan saya..yelah dlm satu rship kene balance kan...

    ReplyDelete
  2. sis, sori for what u've gone through, but believe me, u maybe rasa sesak dan semak skrg, i mean di dunia, insyaallah...allah swt sediakan tempat yg elok2 for the rest yg bersabar.

    ReplyDelete
  3. i would really luv to her MP side of story. apa, kenapa, mengapa. tp dia xgheti tulis blog pulak.
    my sympathy is with u rima. May Allah give u strength.
    -med-

    ReplyDelete
  4. Happy anniversary rima

    I pernah in your situation, kita nak mood baik2 tapi partner spoil semua tapi still kita try our best not to spoil the mood kan dgn berdiam diri dan konon2 put the blame on us. Apasal lah kekadang lelaki ni ego semacam, tak boleh read wife mind even dah kawin bertahun2. Sabar utk anak2. Take care dear.

    ReplyDelete
  5. Happy anniversary Rima!....belum apa2 i baca your title i dah nak gelak...dah gelak pun...hehee anyway, berkat kesabaran you insyaAllah something good will come out!

    ReplyDelete
  6. I really admire your tenacity. You are a very sensible woman. And having said that - despite all the misgivings that MP may have, I really admire dia sanggup nak suap anak, layan anak tidur and hendak juga spend time with his family. Now, that is something you should really hold on to cos believe me, tak ramai lelaki (ego) yang macam tu. MP may have temperament issues (trust me, ramaiiiiii jantan mcm tu); but at least dia berlembut dgn anak and tak pernah naik tangan...and he proves to be a family man and layan yr parents well.

    Sabar banyak-banyak yer - and you are doing good my dear. Take care.

    ReplyDelete
  7. Hanim - TQ sis , must must must have patience....in anything.

    Aziahmk - Insya'allah.....

    Med - hehehe! his nature in having anger , satu hari tak marah dia sakit kot....

    Anonymous dear - Holding on for the kids :-)

    Yours truly - hahaha! putting humour to misery....kalau tak dah ke tanjung rambutan I....hehehe!

    Kak Jah - we're in public's eye , he has to act sensible. no one knows the out of public's eye stories...hehehe! many untold stories be it with my side of the family were told & kept buried within myself. i'm not gonna deny that MP's a good father & a good provider but there's many holes to fill in many areas. i made mistakes too. MP's lucky to have my parents as in-laws , that's all i can say. Only if you knew.......

    ReplyDelete
  8. Hi Rima,

    Happy Anniversary!
    i admire u for your patience....
    samalah kita tok. mun sik tahan sabar, lama dah angkat kaki. tapi ngenang nembiak. it's all depend ngan kita empun now... how u want to face it? how u want it to be after this?

    luv u and be happy always!

    ReplyDelete