RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Thursday, September 30, 2010

Dumb Cooking - This Is My Laksa Johor

As the tittle reads.........MY Laksa Johor,,,,,,,My LJ.....I don't care how traditional or authentic or original you prepare your LJ , I'm simply doing it my way. I have no worries with its taste because I love LJ and my comparison *taste wise* would be of my late MIL. Taste wise plus I have the ultimate LJ tester *my Johorean born partner* to taste my LJ at the end of the day. The last time I made LJ *1st time buat* , he said it's OK. An OK from MP is A++++ ,,,,,,hehehe! Kapish. So , if......my way of cooking LJ here is nothing near the way you prepare it,,,,,,,like I said again.....This Is My LJ.


Onions......I have to peel 12-16 shallots! No way! *Tak kuasa nak menangis sorang-sorang kat dapur ni* Kupas bawang besar pun dah pedih mata......So 4 bawang besar - belah 4 = 16 bawang kecik. Siap. Sila masuk dalam blender. Lupa nak snap pic ingredients lain yang kena kisar sekali dengan bawang. Cili kering *ikut suka how pedas you want your gravy to be* + lengkuas + serai + belacan + cili merah + kunyit....blend blend blend.....


Ni pun kena blend jugak , isi udang + udang kering + ikan kurau masin *I guna yang dalam botol* & of course isi ikan yang direbus. The best guna Ikan Parang like my MIL tapi.......kat Giant tak dak ikan parang. SO,,,,,,kes nak cepat.....I guna ikan kembong rebus Giant. I guna 10 ekor.


Dah blend.........semua seafood mix masuk ke dalam periuk.


Mixture spices pun masuk-kan dalam periuk sekali.


Next I masuk-kan daun kesom + asam keping + rempah serbuk kari ikan kering + serbuk cili + serbuk kunyit *for extra colouring*


Then........kacau sampai mendidih & add salt to taste. At this point I added sugar to my LJ gravy too. For added taste , I letak 4 packets of instant LJ paste to the gravy. Loads off kerisek too. Kacau kacau sampai spices & kerisek sebati.


Bila mendidih for the second round , add santan...................agak sendiri la ye bila kuah tu dah boleh angkat ke tak. Sekian bab kuah.


Part ni yang I sebenarnya al-malas nak buat LJ. Nak siang ekor taugeh , nak gulung & hiris timun , nak hiris bawang , nak cincang lobak asin , nak hiris daun kesum........kena buat sambal belacan lagi......Aiyoo.....!!! Setakat I anak beranak makan , semangkuk kecik ni dah cukup , tapi kalau untuk nak makan ramai-ramai.......mampus I nak buat ni semua sorang. Lobak asin tu dah selamat laa , sebab ada jual yang dah cincang,,,,,,,tu pun kena cari. Hok lain-lain tu......still kena hiris sendiri......that's why I remembered dulu masa I belum kahwin dengan MP , my MIL kalau buat LJ , dari awal pagi dia dah mula.......petang baru boleh makan. Belum lagi spaghetti tu nak kena buat cap-cap dia *Johorean's tahu laa apa cap ni* , I main hidang spaghetti cam tu je...........


Semua siap..........


Here's my LJ.......mai sepinggan........


Chilled air rambutan........


Yna loves the Laksa Johor that I made.....and......I can say MP does like it too.



A note for me : This time it took me 3 hours! Why? Coz I kena kopek 1 kilo udang and kena kopek banyak bawang........dulu I bergantung fully pada pes LJ instant......

Dulu punya version here. Rasa sama je.....why? Coz I know what I want to taste in a laksa johor. That's the secret key to any cooking......*as per told by my BIL Kadir's Thailand chef*

Tuesday, September 28, 2010

A Better Day Today

After last nite , MP's still not talking. Kalau ikut hati , I pun tak kuasa nak cakap but like I said.....I wanna move on. SO,,,,,,,I asked MP if he wanna order breakfast or go down for breakfast. MP asked me to go down with the kids,,,,,,,,,,what???? No , he has to come together. I can't handle Adriel dengan kesibuk-kan Pak-Pak Arab yang turun breakfast. He finally came with us for breakfast.


After breakfast , I took the kids to the pool. MP stayed in the room.


Adriel is really loving the water....the water was pretty cold but he's game for it.


Yna tak sabar nak masuk pool besar tapi kena jaga adik dia kat baby pool.....hehehe! I malas nak basah-kan badan........


Bila Yna masuk adult's pool ni , makna-nya I kena laa jadi mak dugong kat baby pool jaga Adik Mok.


She can't get enough of the water.......hmmmm.......I have a big surprise for her birthday in November. I know she'll love it. I'm loving it already. Can't wait till November but I'm gonna have to save money for it as I do not wanna ask MP or burden him with my big plans for my baby girl.


Payah sungguh laa nak pujuk Adik Mok naik ke darat..........huhuhu!


Finally , naik jugak dia.......


Naik ke bilik,,,,,,,shower *MP dah siap mandi dah* , then quickly pack our stuff.


MP took our bags & etc to the car and I went to settle the hotel bill...........by now MP's mood dah OK.......ye ke OK........*sigh*


Tadi MP nak balik terus but *I just have to do this don't I.....kok berani-berani lagi buat usul....hehehe...* I minta MP bawak kita pergi lunch kat Raju's. Where? Kat PJ......near Jalan Gasing sana.......huhuhu! Serem je,,,,,,,hahaha! Ni kes kat Penang hari tu tak dapat makan nasi kandar dengan telur ikan goreng...........I OK lagi , belum laa sampai tahap kempunan telur ikan tapi kesian-kan si Yna , dari Penang lagi dia nak makan telur ikan goreng. Tak kisah lah MP nak mengarok ke apa ke......janji dia bawak kitaorang pergi makan kat Raju's hari ni jugak!


Kali ni we opted to sit outdoor. Hmmmm.......best jugak duduk kat luar *kalau tak hujan laa*


I terus ajak Yna pergi order telur ikan goreng!


While waiting for our 'goreng-goreng' siap......Nasi Daun Pisang sampai dulu.......ada kuah kari ikan , kari ayam & dhal......


Ni I punya......campur semua kuah..........


Yes! Yes! Yes! This is a must for us to order kat Raju's ni. Ikan Bulus Goreng & Telur Ikan Goreng. One more yang I order was Sotong Goreng with Bawang. MP ordered the Prawn Sambal.


Thirst quenchers...........Air kelapa while makan-makan kat bawah pokok ceri........huhuhu! Cantek!


Air kelapa je mana cukup , I ordered a glass of Limau Ais. I mintak extra ice........bila dia mai,,,,,,,tu dia , satu bongkah ice depa letak.


Somebody is laughing - laughing already........hmmmm......sampai bile laa tu mood dia nak O-K.....hahaha!


As for me , I'm happy seeing my kids happy. Priceless.



Malam tiba........tak de plan nak keluar , tapi tiba-tiba MP ajak pergi makan kat Nasi Lemak Marvelous in Taman Melati. Berbulan-bulan I dengan Yna ajak dia datang makan kat sini tapi dia tak nak bawak. Dia kata parking leceh laa.....jauh laa.....entah apa yang sedap sangat laa......all sorts of excuses for not wanting to take us here. Tiba-tiba malam ni dia pulak yang offer,,,,nak beli jiwa ke? Hohohoho.......tak jalan. Yna was excited to go. I'll go but that's about it. Bagus laa dia nak bawak kita makan kat situ after asking for him to do so for so long. Loads of damages has been done emotionally. I forgive but I can't forget. Or should I forget? Maybe I should but I can't. Why? Repetition.

Parking memang susah laa kat sini coz it was on a Saturday nite lagi. Memang kena parking jauh dari kedai & kena seberang jalan lagi , bawak baby lagi malam-malam , kepanasan lagi , makan makan kat warung tepi jalan lagi......*situasi or keadaan lagi siol banding dengan tempat makan yang I ajak dia pergi semalam*.......but dia tak komplen pun. Why? Sebab dia nak pergi. Kalau I yang nak sangat pergi & dia tak nak......sure menanah telinga I.


Yna is like me,,,,,,,,,makan tetap makan no matter what.


Licin even though the sambal was quite pedas for me........


Order lagi satu gelas Teh O Ais Limau..........kepedasan.


Tengok laa kat bawah ni gambar si Adriel dok main dengan sudu....







A note for me : The day ended well. Hahhhhhhh..........Lega.