RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Friday, August 27, 2010

8th Ramadhan

Pagi ni Kak Siti called mintak tolong I drive-kan dia ke Shah Alam. I memang jarang drive outskirt of KL tapi sebab satu kereta Kak Siti dah masuk workshop & kereta satu lagi suami Kak Siti guna...........no choice , kenalah I bawak Kak Siti for her morning meeting with the Felda group. It was an important meeting and hopefully we'll managed to collaborate with Felda to do some project in future......Insya'allah.


Tu dia barang-barang yang nak kena clear-kan before raya......slowly lah.....I sorang yang nak kena kelolakan semua ni.....


Sebelum keluar , tengok lagi dinding kosong ni.......


Hehehe! Tadi lepas meeting kat Shah Alam , singgah beli bunga-bunga lagi & etc dengan Kak Siti. I know that I've spent so much on flowers this year........way exceeded my yearly 'flower for raya' budget that I've always asked from MP. This year I tukar bunga , next year tak payah laa kekwat nak tukar everything.........katanya.....hehehe!



Lepas shopping bunga & hantar Kak Siti balik , I rushed to Yna's school. Kena ambil report card for her recent 2nd term exam. The moment I sampai je , kawan Yna si Aida told me that Yna dapat nombor satu! Yayyyyy! I yang excited lebih terlompat-lompat macam beruk kat tepi jalan.....hahaha! Called MP telling him about the news..........Tanya kat cikgu kelas Yna , Puan Kamariah of her performance in studies,,,,,,and she said Yna's OK. Percentage differences between standard 3 students in the other class shows that peratusan di class Yna is better. Alhamdulillah.......I'm so proud of her but again.....am not going to put pressure on her shoulders. I want her to study at her own pace. Placing in class is just numbers.

So far pun I tak hantar dia ke kelas tuition ke apa lagi......cuma bila nak exam , I'll buy buku-buku soalan latihan Adabi ke , Lanjut ke , Longman ke.....anything lah......ikut subject yang Yna rasa dia perlu more revision lagi......It has always been my method of 'teaching' Yna especially bila dekat nak exam. Apapun Yna has to do well in her coming 3rd term exam sebab dengan keputusan exam ni the school akan buat streaming to determine students masuk kelas bagus or not.

So........what does she want for doing well in her exams? ...................iPod Nano!!!!!!!!!!!!!!!!

I surfed the web for infos on iPod Nano coz am so the bodoh about gadget-gadget ni.......I discovered that dari iPod Nano yang harga RM500+ cuma boleh dengar lagu je. There's iPod Touch which cost slightly higher , around RM700+.......tapi fungsi almost macam iPhone cuma tak de phone & sms function je. Boleh go online & etc.......better lah...

So when MP asked Yna what she wants.......I suruh Yna cakap iPod Touch...hehehe! *Jeng jeng jeng........Mama Yna pun boleh share guna to go online maaaa...........*


Tu lah cerita I setengah hari ni. Memang nak celebrate Yna's success tapi malas pulak nak keluar coz I was out since morning........Hmmmmmmm.......masak kat rumah lah........hehehe! My dumb cooking adventure starts........again......


Hari ni I masak simple-simple je kat rumah. Nak masak sardin for MP. My dumb & dumber way,,,,,,,in a pot in goes some cooking oil , 1 table spoon of chili paste *sebab MP tak suka pedas* , bawang merah & bawang putih........heat on & tumis everything.


Then masuk-kan kuah sardin dalam tin tu......add a bit of water to make some gravy for the dish , add salt & sugar at this point and when the gravy's bubbled away,,,,,,in goes the sardines into the pot.


Crushed some sweet cherry tomatoes for some sourness. Letak daun bawang......


Siap siap siap......


Hmmmmm.......ni lauk I for today! Ikan Pekasam.....yam yam yam! My all time favourite! Masa 1st day puasa hari tu , I bought RM25 worth of mix Ikan Pekasam from the Pasar Ramadhan in Taman Melawati. Hantar separuh ke rumah my parents. Ada 1 stall yang jual Ikan Pekasam from north of Malaysia kat Pasar Ramadhan ni every year. My favourite is Ikan Loma from Perak. In Perak especially kat area Lenggong-Tasik Raban-Grik memang famous Ikan Pekasam ni. Ramai pengusaha Ikan Pekasam kat sini. Lama tak pergi Lenggong. Ramai kawan my dad kat sana.........


Dah lama tak masak Ikan Pekasam ni *I've written a dumber & dumber cooking post about it in my previous BBB blogs , can't remember which one*. Since susah nak dapat Ikan Pekasam around here , that's why few days after 1st Ramadhan , I pergi Pasar Ramadhan Taman Melawati again & bought RM50 worth of Ikan Pekasam! Simpan kat tempat sayur-sayur dalam fridge.

Today am cooking Ikan Pekasam just the way I like it.........tumis bawang merah , goreng-kan Ikan Pekasam......bila ikan dah masak,,,,,,,hancur-kan ikan tu. Not finely just hancur-kan kasar-kasar. More frying , biar sampai garing sikit......


Then add chopped cili padi.........then.....huhuhu....loads & loads of petai.


Yezzerrrrrrrrrrr! Just the way I like it.


While waiting for buka puasa......posing-posing dulu dengan my Ikan Pekasam Petai sebelum ia lenyap di muka bumi ini....hehehe!


I can seriously eat this dish with rice & nothing else.


A note for me : Kak Ram & gang kat klinik Dr A ajak I buat potluck lunch among us kat klinik on any Friday. Tak set bila lagi but it has to be a Friday coz Dr A will be out for solat Jumaat & selalunya dia jarang masuk klinik balik but depends laa jugak. Buat datangnya mood dia nak masuk klinik balik......naya je.....huhuhu! They wanted to taste my Ikan Pekasam Petai ni.....Boleh.....no problem......hopefully Dr A tak masuk klinik balik lepas solat Jumaat laaa coz kalau tak sure meraung klinik tu dek bau Ikan Pekasam I......hahaha! Selisih.....

2 comments:

  1. i like ikan pekasam toooooo... makan panas2 dgn nasi kosong..fuhhhh..

    ReplyDelete
  2. hamboiiiiiiiiii sedapnyeeeee... eeeiii menci tau!!!!

    ReplyDelete