RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Monday, March 1, 2010

Niat Molek & Niat Busuk

I had to deal with a situation with my mom today. Not her fault but made me mad for a while. Too personal to tell. But I dealt with it realizing that am having anger towards my mom , alahhhh......renung balik , dia dah tua,,,,,,,,attention needed & etc.......snap out of it , snap out of it......will make it up to her. Sorry Ma.........

Then someone left me a comment at my chatbox , kutuk pasal I tengok wayang waktu Maghrib & tak malu pada Allah...........

A Question :
Kalau orang yang you tak kenal cakap tegur you macam tu , tak de Assalamualaikum langsung.......you buat apa?

Diam ye? Hmmmmm.......memang laa you ni species Angel & Malaikat. Alhamdulillah.

Tapi hari ni memang mood dah tak elok.....my day was half ruined,,,,,,,,,with my mom some more........

Ni bukak computer ada comment macam palat pulak....nak khutbah pasal syurga neraka I?

Bodoh laaa.........I tak pernah marah orang tegur I. Tapi harus kena dengan caranya. Ni bukan first time it happens tapi tu lahhhh.......nama pun manusia. Tatasusila , adab melawat rumah orang tak reti langung so kena laa kasi tunjuk ajar balik :-)

OK , I buat silap......tengok wayang waktu Maghrib , I alpha........maaf. Eh? Apasal pulak wa nak mintak maaf kat lu pulak? Lu sapa? You don't own me.

Kalau niat Kak Noripah yang menegur tu ikhlas & molek & untuk membimbing 'adik' yang sorang ni........write to my personal email. Kita ngobrol panjang di private email. Saya tak malu , Kak Noripah pun tak malu kena tempelak hati panas saya kat blog ni. Tapi by leaving a comment at my chatbox for the whole world to read..........sorry , walaupun Kak Noripah ni mungkin bertudung litup unlike me yang masih pakai terdedah sana sini or mungkin Kak Noripah ni sembahyang tak tinggal unlike me yang solat pun masih tak tepat waktu or mungkin Kak Noripah ni wanita paling suci dalam dunia.............tapi by leaving just a line of comment like that at people's blog.....itu saja sudah cukup untuk menggambarkan keperibadian sebenar Kak Noripah. Kalian nyata tak punya hati yang bersih. Niat kalian nyata-nyata mahu mengaibkan hamba Allah yang lain.

Saya terima yang saya buat silap kerana terlupa padaNya selama 1 setengah jam menonton wayang bersama anak & rakan-rakan & sekelian warga panggung pada hari tersebut. *Hello people yang nangga wayang ngan aku ari tok.....kitak juak sama hahhh!* But I don't judge people. Soal dosa pahala orang lain.......biar Allah yang tentukan , itu urusan dia. Mungkin disebabkan Kak Noripah nak malukan saya dengan menegur sebegini cara........mungkin Allah beri pahala pulak kat saya sebab telah dimalukan dan Kak Noripah pulak yang dapat dosa walaupun pada hari saya menonton & waktu Maghrib tersebut Kak Noripah sedang khusyuk menunaikan solat di rumah...........mungkin ke Allah buat macam tu? Dia boleh buat apa saja kan......even yang tak tercapai dek akal....inikan pulak pemberian dosa & pahala yang sememangnya berada di tanganNya. What if it does happen that way? I'm sure you'll regret writing that short comment to me..........Kak Noripah terlupa yang tindakan Kak Noripah itu mengundang rasa kurang senang di hati orang lain.....mana mungkin pahala yang Kak Noripah dapat setelah mengguris perasaan orang lain. Niat tidak menghalalkan cara. You buat tak baik walau sekecil mana pun.....tetap you akan dapat yang tak baik juga dengan 2 kali lipat. God knows & He is fair you know. I tak pernah sentuh dosa pahala orang lain.......please........never judge anyone it will come back to you.

Nak kata I emo? Katalah......

But........before you say that to me........

Put yourself in my shoes......the next time you nak keluar rumah or berada di luar rumah waktu Maghrib...........someone will be judging you.......suka?

A note for me :
Must I tell the whole world that I Qada my solat fardu whenever it's necessary?
Must I tell the whole world that dekat studio ada sejadah & telekung & ruang solat for me & Kak Siti to perform our solat?
Must I tell the whole world that I'll wake up to perform my solat subuh no matter how lazy I am?
Must I tell the whole world that never a moment I forget Him?
Must I tell the whole world that I think of death everyday?

Shit!

I don't have to tell the whole world about everything I do when it comes to religious matters.

I always tell my readers to take the good and discard the bad from this blog......

Tegur laa I......but do it privately. I'm sure , you'll respect that approach yourself.

*see if you like your boss to scold you in front of the entire office colleague or to scold you privately in his office? My answer would be.....I don't like either way *wink*

14 comments:

  1. salam k.rima

    you could not please people and should never try to do so...you also doesnt need to justify your action for others approval...its His approval that we should seek right..
    just a note: 'people who know you doesnt need an explaination, people who doesnt know you doesnt deserve one..'

    you take care ok....

    hugs and kisses
    nora

    ReplyDelete
  2. meh i tambah lg beb...should u be telling everyone that u r on your period that day?? LoL...:P ...luv,med

    ReplyDelete
  3. hi rima,

    i xsuka tegur dan xsuka ditegur dgn cara yg xkena. psl dosa pahala nih mmg la kite bertanggungjawab menegur supaya kite xdpt dosa sekalik, tapi besenye cara nak menegur tu lah. dlm bab semayang ke ape kena gak kite consider, ntah2 period ke time tu OR ntah2 org yg tgk movie tu kuar to perfom maghrib kejap. sume tu kite xtau and kite xnampak and sgt lah i setuju kirenye kite nak menegur hantarkn saja to personal email. kan ke mudah sbb kalu bese baca blog rima, rima bukanlah jenis yg ikut kepala sendiri nak menang aje.


    xoxo
    ely

    p/s-i duk bukit bertahun xpenah langsung2 tserempak ngan u. magic nye.. hahahaa

    ReplyDelete
  4. Rima
    panas gak ati I baca benda mcm nie......org mcm nie lar yg selalu I jumpa....in fact, in my own family...sad to say....siap question kenapa i baca buku Panduan Solat Istikharah.....
    Org mcm nie lar yg akan mencemarkan imej islam.....dgn cara mereka yg kasar tu....

    Mcm my friends selalu kata, be strong....only God knows kita punya niat dan ati budi kita, bukan manusia lain...

    -Linda-

    ReplyDelete
  5. huhh..species tak boleh ditegur rupanya..

    ReplyDelete
  6. Salam Nora

    I know that i don't have to justify anything to anyone , you're rite but then again.....am only human, i have good & bad days. so happens some idiot make that comment om my bad day....i have anger too....other than that......i couldn't be bothered.

    You are absolutely rite.....'people who know you doesnt need an explaination, people who doesnt know you doesnt deserve one..'

    you take care too sis.

    kiss kiss
    Kak Rima

    ReplyDelete
  7. Med....i tak de period.....cam ne tuh??? hahaha!

    ReplyDelete
  8. Hi Ely....

    Sebab tu i mengaku....as a muslim , I terlupa. Tegur I tu tak salah. Bagus sebab sama-sama muslim tolong ingatkan muslim yang lain....tapi cara tegur openly ni.....payah sikit laa....bab agama pulak tu. mana sensitiviti penegur tu.

    in this case , memang I salah.....takkan I nak menang-kan benda yang nyata dah salah. Lain kali I akan beringat atau i will not mentioned of the timing on what I did & what nots. But I bukan hippo Ely , I manusia normal yang ada kala i buat benda betul & ada kala i buat benda salah. I do need people to tell me if i'm wrong. kalau i nak hippo pasal kes time i tengok wayang tu , i tak laa insert-kan gambar tiket wayang tu. idiot yang comment tu tahu dari situ laa.....punya detail manusia nak cari silap orang lain....silap dia yang keppo terlajak tu , apa kes?

    kadang-kadang orang-orang yang konon-nya alim & baik ni yang menghalakan manusia lain jadi jahat.

    hmmmmm.......tak pernah jumpa i ek? impossible! hahaha.....selagi tak runtuh bukit ni , insya'allah one day laa tu....hehehe!

    thanx beb.

    ReplyDelete
  9. Hi Linda...

    You baca boleh panas , I yang kena ni lagi laa....

    tu laa beb , kita jujur pun orang kutuk...kalau menipu lagi kena kutuk....tak pe lah. adalah 'imbuhan' untuk golongan yang macam ni.

    Like you said , mana salah nya kalau kita baca buku solat istikarah or buku solat apa sekali pun? kita nak baca , kita nak tahu.....kita punya pasal laa.

    to me Linda.....orang2 macam ni kita discard terus dari hidup kita.....they're actually a living parasites!

    you take care beb.

    ReplyDelete
  10. Anonymous.....i don't know you , you don't know me. go to hell!

    ReplyDelete
  11. mungkin cara Kak Noripah tak berapa kena pada u,tapi ada kebenarannya..sometimes kita kena tegur ala ala kurang ajar sikit,maklum la bukannya u budak2 lagi...dan tak silap i dia ada said sorry kan?

    wardina mmg betul..tiada sekor artis/ex artis yang boleh dijadikan ikon..

    peace..

    ReplyDelete
  12. Anonymous again.....perhaps the word species , seekor is always in your vocabulary. and if you are kak noripah (for all i care) or any 'animal' (since you love to refer human being with animal related vocab) with Kak noripah's midset.....you can again go to hell. I discard your thoughts and by now you are to me one corrupted troubled soul.

    nak ajar or nasihat orang , tak kira tua or muda.....you must have diplomacy. Mesti kena ada adab. So since i bukan budak2 like u said.....hormat orang sikit. Kalau u orang tegur cam sial....apa lu rasa. mana lu belajar kalau nak nasihat orang berumur kena cara kurang ajar?

    eh suka hati i laa...nak buat apa pun. tak payah risau pasal syuga neraka i. risau kan syurga neraka u & kak noripah u tu dulu. ustaz pun berlapik bila bagi nasihat bukan macam ni. kalau aku ikut lu , aku baik aaaa.....kalau akau tak ikut.....aku jahat aaa.....kalau lu ingat macam tu.....pergi mampos aaaaa beb.

    do not wonder why i use harsh words with you....that's simply because.....you chose to be spoken of such.

    ikon or not , i never asked to be one.

    yes , kak noripah said sorry after humiliating me...YOU think if her sorry is appropriate.

    this is getting personal , just don't come and visit me. get lost. this is my space and you are not welcome.

    A note : you use the word 'peace' but you don't know what it meant. take care of yourself ., your kids & your family...let me take care of mine. we are strangers for all i care & i don't need a muslim friend like you.

    ReplyDelete
  13. hahahaha......well said rima....I like!!!! Its species, i repeat SPECIES like them makes people like us, I repeat PEOPLE like us special in our own way!

    ReplyDelete
  14. i know rima. u guys dun know her. so..get lost laaa..byk lagi blog muslimah yg u all leh masuk.
    1 peringatan..nabi saw berdakwah dia tak pergi sergah2 orang, kacau2 orang..dia tjkkan peribadi dia yg terbaik dan org terpikat. family in law aku ramai yg gini. nk soh org pakai tudung konon nk berdakwah. tp caranya? tegur bini org depan2 family n cakap, ni ahli neraka ni sbb bukak aurat. wtf? ...sebagai renungan lagi. kata2 itu pelita hati. segala2 dlm dunia ni nk bercakap ke nk berkawan ke nk menegur ke mesti ada ilmu. sbb dari niat u yg baik tu nk berdakwah dah jadi dosa sebab dah singgung hati saudara islam u yg lain. so fikirlah.

    -mak itam-

    ReplyDelete