RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Saturday, January 30, 2010

Adriel @ APSH : Last Day Here

Finishing series of my picture tale at APSH...............


Semalam petang Dr Nasir kata Adik Mok dah boleh discharge tapi sebab dah petang,,,,,alang-alang depa dah charge bilik , lepak lah lagi satu malam. This morning Dr Nasir buat morning round and finally discharged Adik Mok. Tapi sebelum balik Adik Mok kena buat physio session dulu. Thank you doc.


Tiba masanya , I bawak Adriel prgi buat physio......


Member kepenatan lepas physio. Kasi dia susu terus dia tidur.......


While Adik Mok tengah tidur , I pun mula packing.........


Hmmmmm..........dah bangun dah.......tapi dapat jugak Adik Mok tidur dalam 2 jam....mulanya nak balik dah pagi tadi lepas the morning physio tapi cashier cakap sessi physio petang dah di-charge so might as well do another session lah....



After physio.......Time for some pics with mummy........muah muah muah........


Ready to go home. A nurse escorted us to the lobby and helped me with the luggage. Hmmmm........sedih pulak nak tinggal-kan tempat ni :-(

Saja gatal nak cerita sikit....hehehe! On Friday , lepas dah 'check-in' sini,,,,,,,I went to Dr A's clinic to tell Kak Ram that my baby kena masuk ward sambil tu sempat jugak beli telekong yang Kak Ram jual. Masa tu few nurses yang off duty pun datang tengok tudung & telekong yang Kak Ram bawak dari Kedah. Then on Wednesday , sehari sebelum I 'check-out' dari APSH.......lepas clinic hours I turun to Dr A's clinic to meet Kak Ram to get another telekong from her. Nak beli-beli barang ni,,,,,tak nak lah kacau Kak Ram time orang tengah ramai kat clinic. So petang Rabu tu bila dah tinggal sorang lagi patient kat clinic Dr A , Kak Ram called asking me to come to the clinic. Of all the days , hari tu lah pulak Adriel tak nak naik stroller dia. Dia nak I dukung dia je. Nasib baik kena turun 1 floor ke bawah je.......

By the time I sampai clinic Dr A , I saw the last patient & her partner left the clinic. Masuk je clinic,,,,,,greeted Kak Ram & Linda , Dr A pun keluar dari bilik dia. He said Hi! and by looking at the tag on Adriel's ankle he knew that my baby was being admitted........I cuba suruh Adriel jalan , letak dia kat bawah tapi dia terus merengek.........Dr A try nak console Adriel but he said , the baby's not feeling well that's why laa he's like that.........I pun dukung Adriel balik.........After borak-borak kejap , bayar duit , ambil telekong and naik balik ke bilik..........with a big smile on my face , of course.....hehehe!

Ni lepas I 'check-out' dari Ampang Puteri ni , I kena rush ambil Yna kat sekolah & hantar dia mengaji,,,,,,,then baru balik rumah. Sampai rumah , settle-kan Adriel.....unpacked......and keluar ambil Yna balik mengaji.......on the way balik , beli dinner for everyone. So tired being on the road........tak suka , tak suka , tak suka.....


The bill came up to almost RM7,900 including my mini toe surgery. Tu belum masuk cash yang MP kasi dalam tangan for my usage kat hospital.......memang laa rasa kesian jugak kat MP sebab kena keluar duit selepuk macam tu tapi I memang buat keras je lah.........biar dia tahu sikit. You see , I've told him over & over again about my friend yang ambil health card for herself & her 5 kids. She had to pay RM6K a year.........bukan sekali gus.....tapi boleh bayar twice a year or monthly..........and the coverage is RM500K for the family. Tu untuk 6 orang , kalau untuk I dengan anak-anak.....the amount to pay should be lesser laa rasanya. Bukan laa I nak diri I or anak-anak masuk hospital selalu but if things like this should happened..........tak payah laa nak kena keluar duit sendiri banyak-banyak at one go. Entah lah.......I've spoken to my friend who's doing all this health card & insurance thingy.......told her once I'm stable with the income that I'll be getting from the studio......I'll get one policy for myself & the kids. Hmmmmm......insurance kereta boleh beli every year.....burn jugak duit beli insurance tu every year kalau kereta tak accident.....ni untuk sakit pening , payah benorrrrrrrrr.

5 comments:

  1. OMG.. all this while d whole family takde insurance policy ke??

    Just get one for urself & add medical/hospitalization card for u & the children.. based on ur age dlm RM300/month is already enough to cover..

    If you can get one policy each pun ok... for the children amik education plan that can combine with medical card as well.. at least kalau tak sakit, u can use whatever amount u pay + rate of return to cover their education cost in the future.. kalau budak2 tu excel in their studies, dapat scholarship then use the money buat wedding dorang.. heheh...

    Unfortunately sakit adreil tu pre existing... most probably not covered.. untuk sakit2 lain yang belum berlaku boleh la..

    Macam ur minor accident tu, FOC je kalau ada medical card tu..

    RM200/p.month for you, RM100/p.month for Yna, RM100/p.month for Adriel is already enough for a start.. tak payah sampai 10K setahun... after all if u put MP as policy owner, lagi banyak kena bayar... age factor + smoker + medical history...

    Even tu minimum, at least u can get more than 50K hospitalization coverage per year.. kot2 kena demam kura2 ke apa lepas la... later upgrade sket2..

    I was an ex agent, I can help if u need more info.. takde bias mana2 company.. u can find ur own agent to sign up later..

    Cheers

    ReplyDelete
  2. kesian adik mok..sedih tgk baby sakit..
    i know the feeling...

    bab medical insurans tu betul sesangat, i agree..
    buat masa ni, mmg company hubby i cover medical, termasuk anak beranak sekali, tak la terasa kena spend byk kalau masuk private hosp. cuma kami hanya bayar extra because request single room je la.. coz insurans cover RM150/night je kot..

    and kalau pun hubby dah tak keja company tu, memang akan amek sendiri punya medical insurans, kita tak tau apa akan berlaku...

    kan??

    ReplyDelete
  3. Rambutan dear.........hmmmm......surprise surprise! MP ada insurance. Yna ada. only me & adriel yang elek.

    Anyways , it's a big help if you could help me understand more about all this insurance - medical card & education plan thingy. In a month or two , i would want to get a policy for myself & the kids. Thanx a bunch. Roger me. Email me....apa-apa lah...hehehe!

    ReplyDelete
  4. Pnut dear........tu laa , time ada company cover tak la rasa payah sangat. ni yang i dok bising kat MP ni tapi sampai laa ni dia buat pekak pasal medical card ni. memang geram sangat. dah kena beribu-ribu pun dia buat dek je pasal ni. sekarang ni time ada duit , dia masih ada....tak pe laa....kot esok lusa when financial pun sempit....i nak buat apa? susah laa nak cakap dengan MP beb....

    ReplyDelete
  5. Salam
    Accidently open your blog today... nice
    and coincidently im the agent from Prudential.
    normally people will start hunting for medical card when they had an experience on how the hospital billing will effected their financial.
    If you interested, i can offer my services to you.. i'll happy to give a free quotation to you.
    all i need is your Date of birth. sent it to my email at life2ez[at]gmail.com or sms me at 0192510712 - Nahar

    ReplyDelete