RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Saturday, January 30, 2010

Adriel @ APSH : Last Day Here

Finishing series of my picture tale at APSH...............


Semalam petang Dr Nasir kata Adik Mok dah boleh discharge tapi sebab dah petang,,,,,alang-alang depa dah charge bilik , lepak lah lagi satu malam. This morning Dr Nasir buat morning round and finally discharged Adik Mok. Tapi sebelum balik Adik Mok kena buat physio session dulu. Thank you doc.


Tiba masanya , I bawak Adriel prgi buat physio......


Member kepenatan lepas physio. Kasi dia susu terus dia tidur.......


While Adik Mok tengah tidur , I pun mula packing.........


Hmmmmm..........dah bangun dah.......tapi dapat jugak Adik Mok tidur dalam 2 jam....mulanya nak balik dah pagi tadi lepas the morning physio tapi cashier cakap sessi physio petang dah di-charge so might as well do another session lah....



After physio.......Time for some pics with mummy........muah muah muah........


Ready to go home. A nurse escorted us to the lobby and helped me with the luggage. Hmmmm........sedih pulak nak tinggal-kan tempat ni :-(

Saja gatal nak cerita sikit....hehehe! On Friday , lepas dah 'check-in' sini,,,,,,,I went to Dr A's clinic to tell Kak Ram that my baby kena masuk ward sambil tu sempat jugak beli telekong yang Kak Ram jual. Masa tu few nurses yang off duty pun datang tengok tudung & telekong yang Kak Ram bawak dari Kedah. Then on Wednesday , sehari sebelum I 'check-out' dari APSH.......lepas clinic hours I turun to Dr A's clinic to meet Kak Ram to get another telekong from her. Nak beli-beli barang ni,,,,,tak nak lah kacau Kak Ram time orang tengah ramai kat clinic. So petang Rabu tu bila dah tinggal sorang lagi patient kat clinic Dr A , Kak Ram called asking me to come to the clinic. Of all the days , hari tu lah pulak Adriel tak nak naik stroller dia. Dia nak I dukung dia je. Nasib baik kena turun 1 floor ke bawah je.......

By the time I sampai clinic Dr A , I saw the last patient & her partner left the clinic. Masuk je clinic,,,,,,greeted Kak Ram & Linda , Dr A pun keluar dari bilik dia. He said Hi! and by looking at the tag on Adriel's ankle he knew that my baby was being admitted........I cuba suruh Adriel jalan , letak dia kat bawah tapi dia terus merengek.........Dr A try nak console Adriel but he said , the baby's not feeling well that's why laa he's like that.........I pun dukung Adriel balik.........After borak-borak kejap , bayar duit , ambil telekong and naik balik ke bilik..........with a big smile on my face , of course.....hehehe!

Ni lepas I 'check-out' dari Ampang Puteri ni , I kena rush ambil Yna kat sekolah & hantar dia mengaji,,,,,,,then baru balik rumah. Sampai rumah , settle-kan Adriel.....unpacked......and keluar ambil Yna balik mengaji.......on the way balik , beli dinner for everyone. So tired being on the road........tak suka , tak suka , tak suka.....


The bill came up to almost RM7,900 including my mini toe surgery. Tu belum masuk cash yang MP kasi dalam tangan for my usage kat hospital.......memang laa rasa kesian jugak kat MP sebab kena keluar duit selepuk macam tu tapi I memang buat keras je lah.........biar dia tahu sikit. You see , I've told him over & over again about my friend yang ambil health card for herself & her 5 kids. She had to pay RM6K a year.........bukan sekali gus.....tapi boleh bayar twice a year or monthly..........and the coverage is RM500K for the family. Tu untuk 6 orang , kalau untuk I dengan anak-anak.....the amount to pay should be lesser laa rasanya. Bukan laa I nak diri I or anak-anak masuk hospital selalu but if things like this should happened..........tak payah laa nak kena keluar duit sendiri banyak-banyak at one go. Entah lah.......I've spoken to my friend who's doing all this health card & insurance thingy.......told her once I'm stable with the income that I'll be getting from the studio......I'll get one policy for myself & the kids. Hmmmmm......insurance kereta boleh beli every year.....burn jugak duit beli insurance tu every year kalau kereta tak accident.....ni untuk sakit pening , payah benorrrrrrrrr.

Friday, January 29, 2010

Adriel @ APSH : Afternoon Physiotherapy


Tu dia jadual harian physio Adriel.......lekat kat tembok je.....hehehe!



Masa ni Adriel kena puasa for 2 hours sebelum dia buat physio session sebelah petang. Dia mengamuk nak minum susu tapi I tak boleh kasi.......



Tepuk-tepuk time during physio.......



Lepas physio , kasi dia minum susu & dia pun tidur.......


Petang-petang bawak Adriel jalan-jalan kat taman on this 4th floor.......ni view of the garden from my room.


Ahhhhh........Auntie Normi datang. She came with Bob......tak ambik gambo Bob sebab deme tengah tido....buruk rope-nyer....


Another afternoon physio session for my baby A......


Sorang tukang pegang baby & sorang tukang sedut........



Part nak sedut ikut mulut susah sikit sebab Adriel gasak dok gigit tube tu....hehehe!


Finally......physio session done for the day.


Each time bila Adriel habis his physio sessions , once masuk je bilik..........I'll kiss him & kiss him & kiss him and I will tell him that I'm so proud of him for being such a brave baby........I love you dear baby A.

Adriel @ APSH : Morning Physiotherapy


Adriel waiting for his turn during the morning physio session. Everyday he had to undergo the session twice , morning & afternoon. Before each physio session , Adriel has to fast for at least 2 hours. No milk , no food. 15 - 30 minutes before physio , he'll be given the nebulizer. Morning session selalunya pukul 9:30 or 9:45am.........


Lepas physio.......kepenatan member , after everything being sucked out of him..........


No choice , I kena tukar dressing today.........terpaksa bawak Adriel to ER with me. Hari ni kalut sikit coz MP ada board meeting. Dia tak boleh ambil Yna. Dia suruh I ambil.....hahhhh????? Macam mana I nak ambil coz Adriel ada physio pukul 3 nanti.......My parents pulak tak datang hari ni coz depa kena attend anak-anak my brother......hmmmmm.......nak tak nak I kena uruskan hal Yna jugak dari hospital.

Made few calls to emak kawan-kawan Yna and finally I managed to get help from Azian *mummy Ariff*,,,,,since she will be picking up her kids at school later on , I mintak tolong dia ambil Yna sekali and bawak balik rumah dia dulu. Called cikgu Yna , Puan Faeza mintak tolong dia sampaikan message pada Yna suruh ikut mummy Ariff balik after school. Later bila MP habis kerja , he'll go and fetch Yna at Ariff's house..........Hahhhhhhhhhhhhhhh!!!!!


Ni bakul buah tapi , buah-buah dah kena sebat dengan my mom. Dia hantu buah so , dia bawak balik buah and tinggalkan bakul kosong. So I isikan bakul ni dengan buah tangan lain yang my friends bawak.


Food kat Ampang Puteri ni sedap. I've always love the food served here......but.....



......this time around , the food was a bit spicy especially for patients. Untuk kita yang teman-kan patients memang tak de hal.....memang licin pinggan. Like the other day I ordered Sweet & Sour Fish , Ayam & Ikan Masak Kicap.......terasa pedas. Si Adriel pulak dah boleh makan nasi so I terpaksa suap-kan dia nasi putih dengan sup je.......



Physiotherapy room & the suction machine.......



Sebelum buat suction , kena tepuk-tepuk dada & belakang baby........to get the phlegm running.......bab tepuk-tepuk ni tak sakit tapi psychological effect-nya....si Adriel dah tahu what he's getting into next....the suction! Tu yang dia dah start nangis tu....


Getting ready for the suction............time ni selalunya Adik Mok dah start meraung & meronta.....that's why they had to bedung the kids.....



In goes the suction tube into Adriel's nostrils & throat......poor baby....


Done with the morning session.........