RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Tuesday, December 1, 2009

My Auntie Masuk CCU

Last Wednesday noon , after I came back from APSH to deliver my raya haji cookies , I received an sms from my cousin sister Maya telling that her mom was being admitted to the CCU due to heart attack. Called my dad and told him about his elder sister's condition. My auntie , Siti Khadijah @ Jah Deraman was on life support and the doctors gave us family members till Friday *on Eidul Adha* to make a decision whether to pull off the life support system & etc.

SO,,,,,,after *macam biasa laa* kena sekolah dulu dengan MP *yesssssss........dengan MP dalam semua hal , tak kira apa....tetap kena tahan telinga dulu , tambah pulak kes ni membabitkan my family mana boleh terlepas......ada je yang nak dibetulkan*. Pendek cerita , we pushed off to Taiping around 9:30pm. Sampai Taiping pukul 2 pagi. Terus pergi rumah my cousin Maya in Kamunting. We'll usually stay in a hotel kalau balik Taiping tapi since ni dah kes emergency & last minute pun nak booking-booking hotel,,,,,,,crash je kat rumah Maya. Nasib baik MP agree. Darurat maa.....kena ikut je laa. Time orang nak holiday raya haji pulak,,,,,,no joke tau , hotel kat Taiping selalunya penuh!

My Uncle Zakaria *dad's elder brother* khabarnya dah sampai Taiping dengan family dia from Jelawat , Kelantan. My cousins from Alor Setar pun dah sampai. Sedara mara dari Kelang , on the way.......Anak-anak my auntie yang duduk kat Selayang & Butterworth dah sampai Taiping. Depa berkampung kat CCU Hospital Besar Taiping since my auntie was admitted early Wednesday morning. Entah lah......I dunno what to expect.

Maybe ada antara you peeps were wondering , awat most of my dad's siblings tinggal kat Taiping walhal depa asal dari Kelantan. Hmmmmm.......time for a quick family history. Zaman dulu-dulu....hehehe! OK OK wa serious , wa serious.......dulu masa my dad budak-budak , dia ikut his older brother Ghani berniaga.........jual macam-macam benda laa.........dari kain sampai lah ke barang-barang tembaga. Zaman dulu , say in the late 50's jenoh laa jugak kalau dari Kelantan nak sampai ke Perak......Taiping pulak tu......ramai community Cina back then in Taiping. They came to Taiping to do business sebab 3 of my dad's sisters stayed in Taiping. Kuasa Tuhan , jodoh kali kedua all 3 sisters was with a Perakian & sama-sama tinggal & beranak pinak di Taiping.

Dan,,,,,,,,di Taiping jugak lah my father met my mom when they were children. Selalunya time cuti sekolah my dad will come to Taiping & stay with his sisters. Kebetulan , one of his sister Siti Mariam tinggal sebelah-sebelah rumah dengan my late grandma Nyonya Jenat. Briefly , that's why Taiping is kampung to me & the rest of the family.

Today Khamis , a day before Eidul Adha.......lepas subuh , my dad nak pergi jumpa abang dia Zakaria *Pakcik Ya* to me , who crashed at his sister Siti Mariam's place. Pakcik Ya & family nak kena balik Kelantan pagi ni jugak sebab ada urusan korban kat masjid & pondok dia on Eidul Adha. Hmmmm.....nak explain detail sangat kang berjela laa pulak. Briefly , my uncle & his wife ada rumah kat Jelawat but chose to stay kat pondok *most Kelantanese will understand lah apasal elderlies nak duduk kat pondok* Pondok-pondok & masjid ni pulak diusahakan oleh anak my uncle Zaliza & her husband. So naturally laa akan ada ibadah korban for Eidul Adha nanti.

MP was too tired to wake up this morning coz semalam balik je kerja around 8pm , dia makan nasi cepat-cepat , mandi kejap & terus push off to Taiping. So pagi ni , I let him catch on his sleep & I drove my parents , kids & my cousin Maya to meet Pakcik Ya. My dad had to meet up with my uncle coz they have to decide on what to do with my aunty if the worst should happen to her. They had a discussion yang pada I........very harmonious , easy , brief & agreed by everyone including my auntie's daughter , Maya. Senang bila fahaman agama sama. Katanya , kalau doktor nak cabut oksigen esok.......kita serah pada Tuhan lah. Kalau dah memang ajal KakCik *my aunt* jatuh pada hari esok , kalau doktor tak cabut oksigen pun tetap mati jugak. With that thought , semua orang boleh tenang. Sememangnya ajal seseorang bukan di tangan kita semua. Kalau fikir sampai pecah otak pun , tetap kuasa penentu ajal maut tu adalah milik Dia. Kita kena terima , berserah & redha. Tak boleh buat apa pun........


My uncle Zakaria , Abang Ya to my dad & Pakcik Ya to us all *dads 3rd brother , mind you,,,,,,my dad number 14 hokkay.....*, he was a high ranking army officer before he retired. Dia pun tak sihat , few years back kena Parkinson's Disease. The old lady is my aunty Siti Mariam , Kak Wan to my dad & Che' to us all *dads 2nd sister*. She's not well too.......sakit tua , kejap-kejap sesak nafas. Huhhhhhhh!


Semua OK bila I suruh pukul gambar.....especially my dad. He's a bit cengeng pulak jumpa kakak & abang dia kali ni.


Me & my cousin sisters , Maya *blue tudung* & Zaliza *sama umur dengan I* , she was living in Mekah for so many years. Her husband is very the alim.......alim sampai annoying sometimes. Once my parents stayed at her place while performing the Umroh. Everytime my mom teringatkan masa dia & my dad tumpang tinggal kat rumah Zaliza sekejap masa kat Mekah , dia mesti menangis kenangkan perilaku hubby Zaliza kat diaorang. Sampai duit yang my parents guna pergi buat Umroh pun member berani persoal. Kurang ajar ke tidak laa kan..... tak hormat perasaan orang tua langsung. Tapi Zaliza ni sabar & tetap layan my parents dengan baik. Once I remembered , we went to Pakcik Ya's house in Jelawat. Few of us was watching the television with the kids , Zaliza's husband came from nowhere and turned off the television while we were still watching it! We were like WTF laa mamat ni kan.......tak hormat orang langsung.

Alah......character macam ni selalu kita tengok dalam religious dramas in TV. Jenis orang alim yang kononya solat tak tinggal & waraq tapi perilaku depa asyik menyakitkan hati orang lain. Pernah sekali masa we all beraya haji kat Kelantan , dia suruh my mom bukak puasa on 9th of Zulhijjah , katanya kat Mekah dah Wukuf.....kepala hotak dia......tu kat Mekah....kita ni kat Malaysia. Dia pulak yang pandai-pandai keluarkan fatwa suruh orang bukak puasa & katanya kalau my mom puasa pun tak sah.........hiiiiii! Cam siol je.

Dengan my uncle pun dia semacam je , ikut kepala dia. Konon dia belajar agama kat Mekah , balik Malaysia jadi Tok Guru ala-ala terlampau pulak. I've heard that once my uncle had to throw away berpuluh ekor ayam untuk buat kenduri coz menantu kekwat dia ni tak yakin akan kesahihan ayam yang dibeli.....mangkuk betul. Laki Zaliza ni tak pernah jumpa MP lagi........MP dok dengar cerita mulut je pasal this guy. Kalau pergi Jelawat , mesti selisih. One day jumpa laa tu. Alim tak alim......dengan MP , kalau kurang ajar....siap kau.

Family members pun tahu perangai laki dia ni. As for my cousin Zaliza , she was a bright student in school & a very happy girl. Semua anak-anak Pakcik Ya bijak-bijak & masuk U. Nasib & jodoh Zaliza lah , she got married at an early age and now has 5 or 6 kids.......tapi dengar cerita , ustaz & imam dot dot dot ni dah tone down sikit kekekwatannya itu.....dunno lah , tengok laa kalau dia jumpa I yang masih tak pakai tudung & rambut ada colour-colour ni........hehehe! Sendiri mau ingat laa kan. Tegur boleh , I don't mind tapi cara mesti kena betul. Ehhhh! I ada laki apa......kalau dia cakap lebih-lebih......apa? dia ingat partner I kayu ke apa tak tahu nak jawab balik.......

One thing about my dad's family in Kelantan , they don't judge people even though we don't dress like them. They are very sporting people. Like my other uncle , Ghani........he's a Syeikh Haji but very open minded. Same goes with my other family members in Kelantan.


Pic on the left is Zakir & Zafarullah , anak my uncle with Che. Zakir is an Imam in Jelawat. Pic on right , my parents with Abang Rahim.....menantu Che.

After breakfast , my uncle & family heading back to Kelantan.


On the way back to Maya's place , we used the back road.........lalu Lake Garden Taiping.........I took these pics of the lake's signature trees while driving........the lake memang beautiful.


We stopped by at Nurhaza's place , another cousin of mine. She's my late auntie's daughter. Her late mom , Siti Zubaidah was my dad's eldest sister. She know that her Pak Su *panggilan anak-anak saudara to my dad* is coming and offered to make breakfast for us. Nurhaza & Maya lives nearby in Kamunting.


Cousin sisters and my son........enter frame.....hehehe!


Balik ni , lepak kejap sebelum pergi tengok my auntie kat hospital. Waktu melawat pukul 12:30pm........lambat lagi.

1 comment:

  1. comel la tgk adriel tertonggeng2 cmtuh..hahahaha pandaiii!

    ReplyDelete