RUMAH CINTA

Daisypath Anniversary tickers

~ DISCLAIMER ~

Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

Wednesday, October 28, 2009

Dumb Cooking : Ikan - Telur - Sausage


Selalunya MP jarang beli breakfast for me but this morning he bought Nasi Lemak for me. Hmmmmm....dia dah beli , kena laa makan , nanti sentap pulak kalau I tak makan padahal dia tahu I don't take or jarang ambil heavy breakfast at home kecuali when we're on holidays. Lepas MP dah pergi kerja baru I makan. Tu pun dalam pukul 11am macam tu. Makan depan laptop.........



Habis............hehehe! My habit of eating nasi lemak bungkus,,,,,,,,mesti letak kicap manis , gaul all the sambal & kicap together...........tak kira lah sambal dia pedas ke tak......I will gaul dulu baru makan. Habit dari zaman sekolah. Tiap-tiap pagi I will eat 2 bungkus nasi lemak ciput bawah tiang bendera kat badminton court with Kak Aida & gang.......hahaha! Kicap tak de laa tapi mesti gaul semua sambal nasi lemak dulu baru makan.



Dalam freezer dah kering. Tinggal ikan selar ni 4 ekor je. Hmmmmmm.....dok pikir nak masak apa.......Asam pedas lah. Daun kesum ada lagi sikit.


Using my favourite Asam Fish paste , in goes 1 packet of asam fish paste in the pot + 1 table spoon of chili paste + 1 batang serai. Add water & heat on. Let it boil then add daun kesum , salt & sugar to taste.


Then add some cucumber *coz terung or bendi tak de* , add fish & cherry tomatoes........all at 1 go. Senang. I have to cook fast coz si kenit sorang-sorang tengah tidur kat atas.


When the fish is done , I added more daun kesum........biarkan around 1 more minute........that's it. I'm done.



Next nak goreng telur dadar je. Nak habiskan bawang hiris kat dalam fridge ni........I pecahkan 5 biji telur & added few dashes of oyster sauce. Tak letak garam coz the oyster sauce dah cukup masin for me. Kalau MP , mesti dia letak garam lari.......dia PE - MA - SIN!!!!!!


Siap!



Next I nak stir fry some sausages.


Some cooking oil & garlic.....add sausages & goreng sampai masak.


Then dashes of oyster sauce & kicap manis ABC. Add onions , spring onions & chili all at 1 go and stir fry 'em all.


Hehehe! Am done! Under 30 minutes of cooking today. Now I have to run upstairs to check on my baby.

3 comments:

  1. Salam sis...
    kebetulan hari ni i nak buat asam pedas jugak...haha...
    the asam pedas looks yummy...yg paling sodap mato memandang...the last dish tu..haha...

    ReplyDelete
  2. Epel.......hehehe! dah tu je yang ada dalam fridge. Dah kering dah peti ais....memang nak kena buat marketing......

    ReplyDelete
  3. yahuu..easy cooking session again.. buleh tak try the idea yg stir fry sausages tu? boleh ye.. tq..

    ReplyDelete